O rozborce se toho dozvíš dost z komiksového manuálu, co sem postnul Arnie, pokud by ti to nestačilo, na netu bude
zaručeně ke stažení FMko k M16A1. Na Youtube jsou videa rozborky a sborky M16.
Pokud jde o historii, doporučuji weby
retroblackrifle.com pro zorientování v modelech apod., pro další vyhledávání úchylných podrobností k puškám sérií AR-15 to pak chce obrnit se trpělivostí a důkladně prorochnit fórum na webu
ar15.com, zajímat tě bude nejspíš sekce AR-15/M16 Retro Forums - ale to už je vážně na hlubší zkoumání.
Pro stručné nastínění historie M16 možná stačí i článek na
wikipedii...
Bez angličtiny jsi namydlenej, kámo.
Pro überfanatiky knížky:
Stevens, R. Blake and Edward C. Ezell.
The Black Rifle: M16 Retrospective. Ontario, 1994.
Hughes, David R.
The History and Development of the M16 Rifle and its Cartridge. Oceanside, 1990.
Neměl jsem v ruce ani jednu, ale na The Black Rifle jsem alespoň slyšel doporučení.
Bez angličtiny jsi zase namydlenej.
SGT. Bushmeister píše:
http://m1armyshop.cz/detail.php?id_zbozi=550
Je tam teda poznámka revidováno 1980, já to ale nemam tak nevim co přesně to je.
Tohle je "dílenská příručka" pro zbrojíře, pravděpodobně bude obsahovat info k postupům jako je používání zbrojířských měrek, zhodnocení opotřebení částí (GO/NO GO), výměny součástek, rozborku spoušťového mechanismu (což je TĚŽCE nad rámec standardní rozborky a obyčejným vojákům je zakázáno to dělat), bla bla, procedury k dlouhodobému skladování zbraní a naopak k "oživení" nových kusů, metody zastřelování pušek, bla bla. Pro BFU ne-zrovna-moc-užitečná věc.
Revidované vydání znamená revidované vydání.
Tady půjde o zohlednění nových předpisů, o doplnění/úpravu seznamu příslušenství, možná už tam bude i používání CLP místo LSA.