Thompson - M1, M1928Původně jsem chtěl udělat něco o M16, ale někdo mě předběhl. Takže mi tady chyběl Thompson
...
Thompson se nechvalně proslavil v rukou amerických gangsterů, kteří si ho oblíbili pro vysokou kadenci a velkou ráži (.45 ACP). V tomto článku se budu zabývat pouze nejznámnějšími typy, tedy M1 a M1928. Nejprve ale, malý info jak to začalo..
Nyní je Tomík výrábněm americkou společností Auto-Ordnance Corporation. Thompson navrhl koncem 1. světové války brigádní generál John T. Thompson (Frajer). Thompson byl představen společností v roce 1919 jako model 1921. V roce 1928 byl zakoupen pro námořní a pobřežní hlídky. Zbraň je konstruována pro průzkumné jesnotky. Po vypuknuté světové války nestačila společnost výrábět tomíky, proto větší část produkce převzala společnost Colt. Ta dodala přibližně 15 000 tomíků armádě. Roku 1940 se o Tomík (model 1928) přihlásila s velkou objednávkou i Británie. Pro splnění této objednávky uzavřela společnost Auto-Ordnance smlouvu se společností Savage Arms. Británie, co tuším, pak byla zásobována i modelama M1 a M1a1. V továrně Savage Arms bylo vyrobeno 1.5 milionů thompsonů.
První samopaly thompson byly opatřeny závěrovým systémem
Blish. - Jádro jsou dva ocelové bloky, jež se posunují a vzájemně míjejí, čímž zpožďují otevírání závěru. Americká vláda však tento systém odmítala. Zbraň byla proto opatřena neuzamčeným, dynamickým závěrem.
K automatické funkci Thompsony využívají zpětný ráz. Zbraň střílí dávkami (full-auto) nebo jednotlivými ranami (semi).
Nyní info o jednotlivých modelech.
M1928
-bubnový zásobník (50ti nebo 100 ranný)
-"madlo" závěru na horní straně pouzdra závěru (s centrálním výřezem pro mířidla)
-úderník umístěň v zadní části zbraně (mírné výchylky v konstrukci od modelu M1)
-žebrování hlavně
-úšťová brzda
-odnímatelná pažba
-pažba + dvě rukojeti - ořechové dřevo
-stavitelné hledí
-celková délka: 876mm
-délka hlavně: 267mm
-hmotnost: 5.2kg
Teoretická kadence tohoto modelu je 700 ran/min.
Kdo hrál mafii tak ho zná
(Výborná hra.)
M1
-hojně používaný v WW2 a i ve vietnamu
-výrobně jednoduší verze
-schránkové zásobníky 20 a 30 ran
-úderník umístěn poblíž výhozného okénka
-"madlo" závěru přemísťěno na pravou stranu pouzdra závěru
-chybí žebrování hravně
-chybí úštová brzda
-neodnímatelná pažba
-obdelníkové předpažbí
-pevné hledí
-celková délka: 813mm
-délka hlavně: 267mm
-hmotnost: 5kg
Thompson i přes svou váhu si mezi vojáky vybudoval pověst spolehlivé zbraně. Pro svou drahou a náročnou konstrukci byl nahrazen samopalem stejné ráže M3 Grease Gun (Mazací pumpa
). Tento samopal však nikdy nedosáhl takové slávy jako Thompson.
Images:Generál Thompson.
Thompson M1928.
Opět model M1928.
Do třetice model 1928 se sundanou pažbou a bubnovým zásobníkem, nahoře je vidět legendární pistole M1911
.
Thompson M1 s 20ranným zásobníkem.
Opět model M1. tentokrát i se sumkami
.
Třeba ještě něco doplním a uvidíme. (Kopírajt
) Voyager
Doufám, že jsem vám pomohl a článek se bude líbit
.