|
Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata
Autor |
Zpráva |
mario-lrrp
|
Předmět příspěvku: Re: Exotika a nestandartní zbraně Napsal: 27 bře 2009, 10:14 |
|
|
Lieutenant Colonel |
|
|
Bratr píše: Johne Wayne... už jsem vysvětlil dřív, že mě zajímalo, proč to byly právě ty "exotický" skandinávský zbraně. Důvod, že byly nejlepší na trhu, je moje vlastní úvaha - nechtěl jsem to nikomu podsouvat a čekal jsem, kdo k tomu co dodá. Jak už jsem uvedl dřív, měl jsem vodítko v rozhovoru s jedním veteránem USSF, ale nebyl jsem si jist spolehlivostí. Místo rozumných úvah jsem se dozvěděl, že se snažím dělat chytrýho, naposled od Tebe, nebo vytrvalýho omílání "Já si myslím, že v týmu..." - tam, kde ještě žádné týmy nebyly. Tak si říkám - má cenu sem vůbec přispívat, když ze se ze mě každý snaží udělat blbce? Zdravím Bratr Hele hned se necerti, pravda je, ze zpusob, jakym tu vedes diskusi smrdi trochu povysenosti... Nicneme, tvoje uvahy zni celkem logicky a myslim, ze mas i zajimavy konkretni fakta k teto problematice. Nikdo te nebude kamenovat za to, kdyz si vytahnes vlakno a neco nam o tom sepises, naopak vsichni se radi poucime. Myslim, ze nemluvim jen za sebe, kdyz reknu, ze obdobi let 1957 - 1961, na ktery tu narazis ty, je trosku neprobadana oblast. Ja osobne bych se rad neco noveho dozvedel... Takze pokud mas co sdelit, napis to sem. Na otazky z tohoto obdobi ti zde, jak vidno, nikdo erudovane neodpovi, protoze se v nem nikdo poradne nevyzna a jen odhaduje... Ale znovu opakuji, uber trosku z plynu, prece jen jsi tu novy, nikdo nevi, co od tebe cekat a naopak ty nevis koho cim urazis... Nemysli si, ze kdyz nam sem napises par uvah z obdobi, o kterym tu nikdo moc nic nevi, tak z tebe padnem na zadky. Dobre jmeno si vytvoris vecnyma fakticky hodnotnyma prispevkama, ne tim, ze z nas budes delat blbce. Tak vzhuru do toho...
_________________ SGT. Rossi, Mario Co.E/51st Inf. - LRP 23rd "Americal" ID
|
|
Nahoru |
|
|
Arnie
|
Předmět příspěvku: Re: Exotika a nestandartní zbraně Napsal: 27 bře 2009, 11:25 |
|
|
Colonel |
|
|
Promiňte ale tahle debata mi připadá jak rozhovor hluchej s blbym.
Bratr se ptal, proč v počátečních letech VNwar 1957-62, používali poradci z USSF jako osobní zbraň prakticky jenom samopaly Madsen a Karl Gustav? Bylo tady několik názorů, že to nebyly prakticky jenom tyto zbraně, ale i jiné i ty americké. Jestli má někdo jiné informace, sem s nima, rád se poučím (a asi nejen já). Otázka je, jestli k tomu nedošlo při nějaké konkrétní operaci? V tom přídadě dal ale Bratr dost široký časový úsek. Ono to mohlo být i dříve, nebo i jinde (Laos, Thajsko, Filipíny ...)
A jeho druhá otázka, proč právě tyhle skandinávské exotiky zde byla také již naznačena. USSF potřebovali malou, lehkou a spolehlivou zbraň kterou amíci ještě neměli.
Add k týmům, nemluvil jsem o týmech SF ale ARVN či CIDG.
Abych zde jen nekecal, přikládám pár obrázků, páč já tam tenkrát nebyl, tak můžu vycházet jen ze vzpomínek a fotek z té doby.
Přílohy: |
Poznámka: USSF někdy v 62 s M1
USSF_62.JPG [ 46.68 KiB | Zobrazeno 9251 krát ]
|
Poznámka: USSF v 61 s MP40
USSF_61.JPG [ 38.36 KiB | Zobrazeno 9254 krát ]
|
_________________ ... Don't mean nothin' ... ... take two salt pils and drive on ...
|
|
Nahoru |
|
|
504th.pir
|
Předmět příspěvku: Re: Exotika a nestandartní zbraně Napsal: 28 bře 2009, 01:24 |
|
|
Sergeant |
|
Nerozšíříme tuhle debatu o poradcích ve Vietnamu všeobecně? Od OSS přes MAAGI, MAAGV až MACV? Ono je to totiž trošku složitější. Poradci nebyli jen od SF a je rozdíl cvičit CIDG a RVNAF. A také být v neutrálním Laosu a nebo v Namu.
|
|
Nahoru |
|
|
din
|
Předmět příspěvku: Re: Zbraně USSF v jihovýchodní Asii 50/60 leta (přesun z Exotiky Napsal: 28 bře 2009, 02:59 |
|
|
Master Sergeant |
|
Registrován: 03 bře 2008, 21:44 Příspěvky: 99 Bydliště: skládka Praha
|
v celku dobrý nápad,klidně bych se chopil pojetí výzbroje MACV -SOG od roku 64 do konce působení ve válce,pač jak jsem psal výše o tom co se dílo před tím nic nevím a pouze jsem usuzoval,takže asi tak,napíšu to do vlákna o SOGách, plus uvedu niance na které jsem zatím narazil a přidám fota které jsou k dispozici.Mohlo by se to i celkově hodit jak začínajícím RT tak pro doplnění informací ostatním.
_________________ MACV-SOG CCC RT Vermont SFC Dinkeloo John D.
|
|
Nahoru |
|
|
Arnie
|
Předmět příspěvku: Re: Zbraně USSF v jihovýchodní Asii 50/60 leta (přesun z Exotiky Napsal: 29 bře 2009, 12:53 |
|
|
Colonel |
|
|
Dotoho chlapi
_________________ ... Don't mean nothin' ... ... take two salt pils and drive on ...
|
|
Nahoru |
|
|
504th.pir
|
Předmět příspěvku: Re: Zbraně USSF v jihovýchodní Asii 50/60 leta (přesun z Exotiky Napsal: 30 bře 2009, 21:10 |
|
|
Sergeant |
|
a copak to tu máme? že by madsen? Je to madsen, není to madsen?
sf.jpg [ 39.05 KiB | Zobrazeno 9556 krát ]
|
|
|
Nahoru |
|
|
Tank Hill
|
Předmět příspěvku: Re: Zbraně USSF v jihovýchodní Asii 50/60 leta (přesun z Exotiky Napsal: 30 bře 2009, 22:29 |
|
|
Chief Warrant Officer 4 |
|
Registrován: 14 pro 2008, 00:48 Příspěvky: 265 Bydliště: Radnice, D.C.
|
Já myslím, že z fotky je dostatečně zřetelné, že obrýlený operativec v pozadí třímá topůrko od sekerky (za tolar, příslušná sekera je za dva zlatý).
_________________ CPL Hill, M. S. A/1-15 INF, 3ID (re-en.); 96-01 "Jako okupace se to dá vydržet, ale jako bratrská pomoc to stojí za hovno."
|
|
Nahoru |
|
|
hans lauper
|
Předmět příspěvku: Re: Zbraně USSF v jihovýchodní Asii 50/60 leta (přesun z Exo Napsal: 20 úno 2011, 20:45 |
|
|
Major |
|
|
Něco pro Bratra: Tady máš ty kvéry oba! Advisor v civilu(černém pyžamu) ma Karla,Viet(taktéž v civilu)Madsena.Fotka je bez popisu,ale dle ošacení US advisorů bychom se do let 57-61 mohli vlézt.Ale starší než 62 to určitě nebude! Pouze jeden člověk tam má uniformu(ducky),zbytek je v civilu,takže bych to odhadoval na pány ze CIA a ti okolo by mohli být early CIDGs.CIDG založilo CIA na počátku r.61.Ale to je jen moje hypotéza.Kdyby ta fotka byla z pozdějších let,uniforem by tam bylo víc a převažovaly by US zbraně,hlavně karabina M1. Horalé to rozhodně taky nebudou(nemají na to ksichty),ti byli cvičeni až od r.62 uniformovanými SF a byli vyzbrojeni výhradně US zbraněmi,nejčastěji karabiny M1,M3,Thompson,BAR.
ARVN-Madsen.jpg [ 48.54 KiB | Zobrazeno 9325 krát ]
|
_________________ Hans Lauper www.usmcvietnam.websnadno.cz
|
|
Nahoru |
|
|
hans lauper
|
Předmět příspěvku: Re: Zbraně USSF v jihovýchodní Asii 50/60 leta (přesun z Exo Napsal: 20 úno 2011, 23:13 |
|
|
Major |
|
|
Má teorie je jednoduchá.CIA byla organizace provádějící tajné operace,včetně výcviku partyzánů atd.Z důvodů utajení zvolili čistě neamerické zbraně.Něco jsem studoval,ale proč to tak bylo mi nikde nesdělili.Je psáno,že zbraně používat nesměli,ale kdoby chtěl pobíhat v cizí zemi s holou prdelí?Tak aspoň takhle.V případě zajetí či smrti by toho moc nezjistili.Zbraně byly z Evropy.
|
|
Nahoru |
|
|
zajicmikeforce
|
Předmět příspěvku: Re: Zbraně USSF v jihovýchodní Asii 50/60 leta (přesun z Exo Napsal: 20 úno 2011, 23:26 |
|
|
Major |
|
Registrován: 14 led 2008, 16:35 Příspěvky: 512 Bydliště: Plei Ku, II. CTZ RVN
|
ta fotka taky může bejt z Laosu
zprvu CIA zajišťovala mise SF v Laosu a Vietnamu.. pak to přehodili na MACV v 62tym hell, budu si muset zas pročíst Stantona - tam to je...
_________________ SFC M.Z. Rebytt A-218 Mike Force 62-65 A-204 B-20 MSF 67-69 There´s nothing like a Pepsi when you´ve been in the bush for a few days 20.prapor VC
|
|
Nahoru |
|
|
STG Steetson
|
Předmět příspěvku: Re: Zbraně USSF v jihovýchodní Asii 50/60 leta (přesun z Exo Napsal: 20 úno 2011, 23:28 |
|
|
Chief Warrant Officer 2 |
|
|
A pokud se nemýlím, měly zbraně odstraněná sériová čísla. Nepamatuji si už zdroj, ale právě u těhle jednotek jsem cosi o "sterilních zbraních" četl.
_________________ PO3 Darryl Young Seal Team 1, Det. Golf, Juliet Platoon Long Phu
|
|
Nahoru |
|
|
hans lauper
|
Předmět příspěvku: Re: Zbraně USSF v jihovýchodní Asii 50/60 leta (přesun z Exo Napsal: 21 úno 2011, 08:38 |
|
|
Major |
|
|
Přesně tak nějak jsem to myslel i já,proč měli neamerické heblata.Inu,tajné operace.
|
|
Nahoru |
|
|
zajicmikeforce
|
Předmět příspěvku: Re: Zbraně USSF v jihovýchodní Asii 50/60 leta (přesun z Exo Napsal: 21 úno 2011, 10:06 |
|
|
Major |
|
|
po Zátoce sviní se rozhodli pánové z Langley předat CIDG program armádě. Doporučil to John Richardson Desmondovi Fitzgeraldovi, což byl šéf daleko-východní CIA divize. tohle rozhodnutí bylo na základě National Security Action Memorandum #57 pokud se tajná polovojenská operace rozrostla (lidi,materiál) tak že se nedalo mluvit o polovojenskej - přesahovala zdroje CIA, pak byla převedena pod ministerstvo obrany - snad sem to pochopil a přeložil správně v červnu 62 se McNamara sešel s představiteli MACV a resortem obrany na Hawaii z důvodu vojenskýho převzetí CIDG programu od CIA. Gen. Harkins - velící MACV - byl doprovázen Col. Mortonem - náčelníkem special warfare branch, J-3 MACV výsledek schůzky: ministerstvo obrany souhlasilo s postupnym převzetím odpovědnosti za program od CIA na jeden rok a dát odpovědnost za CIDG program SF ono se totiž předpokládalo že v roce 63 - cílový datum převedení CIDG programu pod SF byl 1. červen 63 - že SF budou mít kontrolu zhruba nad 50000 žoldáky a 14ti kempy a byli připraveni expandovat na 125 000 žoldáků a 49 kempů v dalšim roce čili CIA platila žoldáky, SF, financovala výzbroj, hadry, výstavbu kempů a komplet logistický zázemí.... neni divu že to chtěli přehodit na SF 5tá skupina ustanovila v Braggu 76ti člennej velící a zásobovací element pro službu ve Vietnamu, jednoduše označenej jako HQ Detachment, 5th SFG (Provisional) 6 lidí z týhle skupiny přeletělo do Pope AF Base 29týho srpna 62 a přiletěli do Saigonu 5týho září. toho data Col. Morton vytvořil jeho předběžné HQ US Amy SF Vietnam první větší kontingent personálu přiletěl do Saigonu 14týho a 15týho září 62, na 6ti měsíční tůru. 8mýho listopadu přiletěl zbytek HQ Detachmentu do Saigonu. po jejich příletu MACV formálně založilo HQ US Amy SF Vietnam (Provisional) celej převod SF operací a CIDG programu se menoval Operace Switchback Col. Morton založil společný TOC CIA-SF ve čtvrti Cholon v ulici Tran Hung Dao. budova sousedila s MAAG-V budovou. měl tam 14 oficírů a 43 poddůstojníků aby úzce spolupracovali s Col. Gilbertem Laytonem - šéf CIA CSD (combined studies division) a Col. Gilem Stricklerem - Laytonovo zástupce, měl na starosti logistický aspekty Oper. Switchback
_________________ SFC M.Z. Rebytt A-218 Mike Force 62-65 A-204 B-20 MSF 67-69 There´s nothing like a Pepsi when you´ve been in the bush for a few days 20.prapor VC
|
|
Nahoru |
|
|
zajicmikeforce
|
Předmět příspěvku: Re: Zbraně USSF v jihovýchodní Asii 50/60 leta (přesun z Exo Napsal: 21 úno 2011, 10:19 |
|
|
Major |
|
|
ještě k těm steril operacím - pan Moore ve svej knize GB píše že při jednej misi na severu v 64tym měli sterilní nejen kvery ale i hadry, trenky, ponožky, radia, padáky
vztaženo na sogy "across the fence" je steril a steril ... tam se spíš jednalo o nemožnost identifikace přílušnosti k jednotce což ?
|
|
Nahoru |
|
|
hans lauper
|
Předmět příspěvku: Re: Zbraně USSF v jihovýchodní Asii 50/60 leta (přesun z Exo Napsal: 24 úno 2011, 18:27 |
|
|
Major |
|
|
Měl bych tu ještě jednu fotku,kde jsou ty dvě heblata vyobrazená výše.Račte si povšimnout v pozadí schovaného Mausera C96.Zajímavá je šestnáctka ještě bez doražeče,ale už s třicítkovým zásobníkem.Gustav v popředí má něco na ústí hlavně.Ten třetí samopal by mohl být MP40.Fotka by se měla týkat zbraní Sealů.
sealsweapons19646016056sy6.jpg [ 54.39 KiB | Zobrazeno 9128 krát ]
|
|
|
Nahoru |
|
|