|
Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata
|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 13 ] |
|
Autor |
Zpráva |
Lego
|
Předmět příspěvku: Protitanková puška Napsal: 22 úno 2010, 16:34 |
|
|
Private First Class |
|
Jsem narazil v knížce "když bodá škorpión" na protitankovou pušku kterou používal vietcong a zajímalo by měl co to ta protitanková puška je a jakou tam používaly...
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: Protitanková puška Napsal: 22 úno 2010, 19:40 |
|
|
Colonel |
|
Jenom taková poznámka: obsluhu tvořili dva vojáci (střelec+asistent) - to dvacetikilový hovado by totiž jeden neunes
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|
Lego
|
Předmět příspěvku: Re: Protitanková puška Napsal: 22 úno 2010, 20:10 |
|
|
Private First Class |
|
A to mělo jenom prostřelit pancíř? žádný střepiny nebo tak něco? protože si neumim představit k čemu je taková puška dobrá
|
|
Nahoru |
|
|
Parker
|
Předmět příspěvku: Re: Protitanková puška Napsal: 22 úno 2010, 20:23 |
|
|
Sergeant |
|
Lego píše: A to mělo jenom prostřelit pancíř? žádný střepiny nebo tak něco? protože si neumim představit k čemu je taková puška dobrá já mám takovej pocit, že střelci byli vycvičeni nestřílet na jakékoliv místo tanku/OT/jiné techniky, ale na nějaké strategicky důležité vybevní - radiostanice, nádrže, periskopy a bůhvíco ještě... podložený to nemám, jenom tipuju
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: Protitanková puška Napsal: 22 úno 2010, 20:31 |
|
|
Colonel |
|
No, já taky jenom spekuluju, ale myslím si, že když vám takovej kus oceli vletí do věže, navíc po průchodu pancířem patřičně rozžhavenej (pokud ne rovnou roztavenej) kde jsou dělový náboje uložený kolem dokola a namačkaná parta tankistů, párkrát se odrazí...jauvajs!Já bych vevnitř bejt nechtěl!
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|
Tank Hill
|
Předmět příspěvku: Re: Protitanková puška Napsal: 23 úno 2010, 00:34 |
|
|
Chief Warrant Officer 4 |
|
Registrován: 14 pro 2008, 00:48 Příspěvky: 265 Bydliště: Radnice, D.C.
|
Bratr: Přesně tak!
Jest nutno si uvědomit, že tyhle PT zbraně vznikaly v době, kdy prakticky všechny tanky jezdily na leteckej benzín a opancéřovaný byly plechem na pečení...
Většina PT pušek pak používala náboje s průbojnym jádrem (kalená ocel, wolfram nebo něco na ten způsob) a zápalnou složí, který měly prorazit pancíř a tam natropit dle svých skromných možností co největší neplechu - v ideálním případě zapálit palivo a/nebo přivést k výbuchu uloženou munici, a když to nevyšlo, tak aspoň donutit posádku urychleně tank opustit (což zase nebyl takovej problém, protože pár gramů hořícího fosforu vám velice rychle dá pochopit, jak jsou ty tanky vlastně vevnitř mrňavý a jak blbě se leze ven).
Na tančíky a lehký tanky předválečnýho ražení to působilo znamenitě (třeba pancíř PzKpfW II měl na nejsilnějším místě jenom 15mm), jakmile přišla řada na modernější, mohutnější a odolnější tanky, bylo všecko v loji. Tankoborník s PT puškou pak musel mířit na místa, kde zásah dokázal tank aspoň znehybnit (typicky pás a další díly pojezdu) nebo jinak ochromit (optika, průzory apod.), a doufat, že díky tomu bude vzápětí snazší tank dorazit pestrou paletou alternativních prostředků (granáty, nálože, ruský long drink na sedm, ...). Na lehčí obrněnou vozbu ale fungovaly PT pušky pořád obstojně (ergo Hakl se ještě pořád musel mít před partou krasnoarmějců s PTRD a bojovym zápalem na pozoru). V některejch případech se pro PT pušky našlo i nové zaměstnání, viz blázniví Finové a jejich 20mm puška Lahti L/39, používaná později k likvidaci snajprů na stromech i se stromem a v úpravě na automat i k sestřelování Šturmoviků.
_________________ CPL Hill, M. S. A/1-15 INF, 3ID (re-en.); 96-01 "Jako okupace se to dá vydržet, ale jako bratrská pomoc to stojí za hovno."
|
|
Nahoru |
|
|
Greedy
|
Předmět příspěvku: Re: Protitanková puška Napsal: 28 úno 2010, 01:09 |
|
|
Master Sergeant |
Registrován: 09 črc 2008, 16:04 Příspěvky: 99 Bydliště: Jižní Čechy
|
No na tank v sedmdesátejch letech je to k ničemu... Ale pokud jela kavalérka s M113, tak to mohlo bejt nebezpečný... A co to udělá s vrtulníkem asi nemusim ani psát...
_________________ SGT Stanley Greedy AATTV det A-204 B-20 MSF
|
|
Nahoru |
|
|
sunshine
|
Předmět příspěvku: Re: Protitanková puška Napsal: 28 úno 2010, 18:19 |
|
|
Lieutenant Colonel |
|
Registrován: 07 dub 2008, 07:48 Příspěvky: 616 Bydliště: RVN/FRG
|
přátelé, kamarádi! já jsem toho názoru, že jsem v té pasáži ani možná nejedná o žádnou protitankovu pušku, nýbrž došlo k chybnému překladu termínu "recoiless rifle" ... kdyžtak připomeňte v jaké souvislosti to tam je popisováno či stranu knihy a možná se osvětlí esli to opravdu je nějaká tajemná PT puška či prachobyčejná tarasnice či BZK ...
_________________ SSG PALMER, PETER V. 2D GANG BRAVO RED WARRIORS
|
|
Nahoru |
|
|
Greedy
|
Předmět příspěvku: Re: Protitanková puška Napsal: 01 bře 2010, 01:30 |
|
|
Master Sergeant |
Registrován: 09 črc 2008, 16:04 Příspěvky: 99 Bydliště: Jižní Čechy
|
Sunshine: Dobrý postřeh... Souvislosti osvětlí... Ale použití PT pušek ve vietnamské válce bych se úplně nebránil... Přecijenom mohlo jich pár zbýt po japoncích, případně dodávka starých zbraní z číny, či CCCP... Ale problém mohl být s municí...
_________________ SGT Stanley Greedy AATTV det A-204 B-20 MSF
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: Protitanková puška Napsal: 03 bře 2010, 00:05 |
|
|
Colonel |
|
Tak bratr Lego mluví doslova o "protitankové pušce" v rukách VC - nepřipadne mi, že by to zaměnil s BZK - jenže: kdepak je Mr.Lego? Položil dotaz, my ho "zvedli": a ono - TICHO! Hola, PFC Lego, jste doma?
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|
sunshine
|
Předmět příspěvku: Re: Protitanková puška Napsal: 03 bře 2010, 09:30 |
|
|
Lieutenant Colonel |
|
Registrován: 07 dub 2008, 07:48 Příspěvky: 616 Bydliště: RVN/FRG
|
BRO: pochopil jsem, že to přinesl z knihy v českém znění, tudíž jsem zkoušel kombinovat, pročež mne nepadla verze s nesprávným překladem termínu chybou překladatele ... já tu knížku měl naposledy v rukách před 4 lety takže vůbec netuším a hledat v ní se mi nechce
_________________ SSG PALMER, PETER V. 2D GANG BRAVO RED WARRIORS
|
|
Nahoru |
|
|
Lego
|
Předmět příspěvku: Re: Protitanková puška Napsal: 03 bře 2010, 23:44 |
|
|
Private First Class |
|
No objevuje so to jenom ze začátku knihy a tutíž i války ,pak se zmiňují už jenom o RPG2,a7
|
|
Nahoru |
|
|
|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 13 ] |
|