Právě je 21 pro 2024, 17:09

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kedy ste sa začali zaujímať o vietnam?
PříspěvekNapsal: 28 lis 2009, 22:25 
Sergeant
Sergeant

tak to já jsem stím začal ve chvíli kdy jsem se totálně nasral na modernu, ve které mě sraly ty točáky a neustálé bezhlavé kropení. A proč nam? protože mám rád bláto.

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 28 lis 2009, 22:44 
Major
Major

Vietnam sice není jen bláto,ale pokud se ti líbí,dělej 9ID.Na Sealy jsi moc mladý! :DNa Nam jen záliba v bahně nestačí.Můžeš taky dělat prase! 8)

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2009, 00:32 
Colonel
Colonel

Nedá mi to, než abych se přidal.
Začnu ze široka, protože můj prvotní zájem vůbec nebyl NAM ale WW2, což vzniklo v r.1968 (to mi bylo 15) a já ke svému překvapení zjistil, že západní část Čech v r.1945 osvobodili američani.(Plzeňáci prominou, já jsem zez Prahy) Protože jsem si přečetl několik článků v (tehdy) svobodném tisku a viděl pár dobových fotek, začalo mi vrtat hlavou: vím už perfektně, jak vypadal ruskej voják v r.´45 ale vím pendrek, jak vypadal voják americkej...(podpořeno několika obrázkama GIs ve vlňákách M44). A začal jsem pátrat... A jak jsem pátral a občas něco sehnal (první počinek bylo "obvazový psaníčko" ) a učil se (tak nějak přirozeně), anglicky a sháněl a ptal se...až jsem v r. 1980 našel v knihovně US Embassy (kam jsem se logicky musel při těchto zájmech dostat) v "Almanachu sdružení a spolků" kontakt na AAMUC (Association of American Military Uniform Collectors) a ruče se tam přihlásil. I byl jsem přijat, jako vůbec PRVNÍ člen ze zemí "východního" bloku a pak už to nějak šlo samospádem...Chlapi ve Státech (nekteří) sháněli, ať už na kšeft nebo pro sebe věci německý a ruský z WW2, jiný zase novější z Varšavský smlouvy...a tak jsme měnili a posílali...a oni, jak posílali, tak je podezřívám, že aby ušetřili (vědouce, že tady máme minimum nejen věcí z WW2, ale i pozdějších) posílali i VN věci, s tím, že "to je něco, to se nevidí..", anebo prostě "to není WW2, ale je to levný..." a já přišel časem na to, že to je fakt taky docela zajímavý...
No, a už to bylo!
Hlavně: nedokázal jsem omezit své sběratelské aktivity na určité období (rozumní lidé to dokážou)a tak jsem se musel nakonec násilím ovládnout a zastavit až někdy kolem r.1985, s vědomím, že dál už ne!
Chlapi, kteří se dokázali omezit, jsou dál a mají detailnější sbírky.
Z toho plyne poučení: dělejte ne že jenom jedno období, jednu válku, ale pokud možno jen jednu jednotku v tom daném období - a i tak bude mít plný ruce práce.
Makak: Jak to bylo?..."nejsem nic, než bláto..."? Není to Kurt Vonnegut? A, mimochodem, 9.InfDiv je dobrej tip.
(a mimochodem, chrlit kuličky dovedou i vietnamáři, to je halt kus vod kusu...)
Zdravim

Bratr

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2009, 03:15 
Chief Warrant Officer 4
Chief Warrant Officer 4

Bratře, tak to jsem netušil že jsi takovej veterán v oboru! Sice to tu nejsou žádný mladý střeva (většinou) ale za takovou sběratelstkou historii skláním hlubokou poklonu. To mi připomíná že představovací chlívek by vážně nebyl od věci, at víme zda nadáváme 14ti letýmu chalanovi nebo 60ti letýmu kmetovi (nikoho konkrétního samozřejmě nemyslim! :-D )

"NEC ASPERA TERRENT"

Profil Poslat e-mail  ICQ

PříspěvekNapsal: 29 lis 2009, 03:53 
Colonel
Colonel

No, vono, taky, nemůžu do nějaký party vpadnout, jako že jsem Schwarzenegger, ( i tak jste mi to tady většinou dali pěkně sežrat, ale to je O.K.) - i když.... já se teda taky snažil!
Proč myslíte, že jsem si vybral (trochu) přiblblej nick "BRATR"? Já měl odjakživa za to, že jsme všichni "bratři ve zbrani", když už jsme se upíchli na tohle téma, je škoda plejtvat talentem ( znalostí vykecávání se na určitý téma ), když vlastně můžu někomu pomoct, ne?
To je tím, že moje zkušenosti pramení z dob, kdy žádnej WEB nebyl, žádný časopisy, žádný katalogy...nula,nula,nic.
Vědomosti o "americkejch originálech" jsme si sdělovali ústně u potlachovejch ohňú, kdo měl něco "americkýho" byl boss:dyť my ani netušili, co jednotlivý nášivky znamenají:"Ferda má americkej petč,...tý vole! (a pominu rozměr kdy mě v Prachaticích sebrala SNB protože jsem měl na jungle klobouku vlastní výroby písmena "U.S." a prvním vlakem mě odeslali do vnitozemí, "aby neměli průser") - zde musím složit poklonu Josefovi Adamičkovi, řečenému "USMAN" (už je taky na pravdě Boží) s ním a jeho kámošem jménem, tuším , Robin, jsme trávili celé noci u potlachových ohňů brněnských trampů (zatímco my jsme byli "military" :D ) a řešili jsme celou noc problém, "na co že je na tom americkým díráči ten půlpatent nalévo,ne kemo?" a ani nechtějte vědět, co jsme vyvinuli za teorie...
Zdravim

Bratr

Naposledy upravil Bratr dne 29 lis 2009, 04:11, celkově upraveno 2

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2009, 03:59 
Colonel
Colonel

Fanyš, brzdi, je mi teprve 56! 8)

Bratr

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2009, 10:18 
Major
Major

makak:a co máš furt s tím blátem!To je tak v deltě Mekongu.Zbytek Vietnamu je buš,džungle,hory.Nějaké písky taky.

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2009, 18:47 
Sergeant
Sergeant

to bylo jen tak obrazně :D samozřejmě písek buš a křoví mi taky nevadí

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 03 pro 2009, 22:14 
Private First Class
Private First Class

Tak já sem to pochytil od kámoše někdy na konci roku 2008.

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 04 pro 2009, 13:33 
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Mě na to naved kamarád,kterého jsem potkal paradoxně na vojně. :D On dělal zelené barety a nic nebylo lepšího než Vietnam.Společně jsme se jako zobáci na rozcvičce hecovali. Majkl,tak se jmenoval(čert ví kde je mu konec) :cry: měl s sebou knihu od Osprey s názvem Airborne Vietnam kde mě uchvátila 101th Airborne. Do té doby jsem neměl určený směr jen mě zajímala americká armáda,protože osvobodila náš region a slyšel jsem od již zesnulých příbuzných spoustu historek.

Profil Poslat e-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Smazat všechny cookies z fóra | Tým | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]