Právě je 30 pro 2024, 15:50

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made
PříspěvekNapsal: 02 zář 2009, 23:56 
Colonel
Colonel

Já děkuju Honzashovi, jelikož od něj jsem si knížku půjčil a teď tu mohu machrovat ;-)
Popravdě o subdued nášivky jsem se moc nezajímal, z důvodu že 101abn tlumené nášivky do konce války odmítala a mazácky nosila svoje barevné, čímž si u VC vysloužili důvěrnou přezdívku "kuřata".

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2009, 17:29 
Major
Major

je tu někdo ulítlej do SF nášivek ?
(případně nový vlákno jestli se někdo rozepíše ?)

ptám se hlavně kvůli podkladu na kterej se vyšívalo, případně celej tutorial jak nášivky běžely časem? či odkaz na příslušnou chytrou knihu?
byl ten podklad bílej či světle hnědej?
podle něj se pak dá určit datace nášivky žeáno

začnu tim co vim:
mám 4 nášivky z toho dvě na bílym podkladu a dvě na černym ( u jedný na bílym mi chybí ještě voblouk-pravda :oops: , ale skusim sehnat)

kam směřuju => jestli sem si vůbec dovolil našít nášivky správně
na M51 s bílym podkladem a na tropiko s černym podkladem

m51
http://i121.photobucket.com/albums/o231 ... 250007.jpg

tropiko
http://i121.photobucket.com/albums/o231 ... 250008.jpg

zatim nezařazeno
http://i121.photobucket.com/albums/o231 ... 250009.jpg
(aj ta je mázlá,pánové prominou)
http://i121.photobucket.com/albums/o231 ... 0010-1.jpg

dál co s nima chci dělat:
sehnat příslušnej voblouk k tej na světlym podkladu a chci si ošít 1.model kempek, časem 3.model a taky chci na áčko a na pískovku...proto taky zjišťuju dataci nášivek abych se nedopustil nějakýho faux-pas ...

There´s nothing like a Pepsi when you´ve been in the bush for a few days
20.prapor VC

Profil Poslat e-mail  ICQ

PříspěvekNapsal: 26 pro 2009, 01:21 
Colonel
Colonel

Už to vidím, jak se na mě sesypou znalci.
Ale stejně, pro začátek: já osobně neznám rozdíl v barvě osnovy (tj. základu nášivky) - vyskytují se bílé, pískové i skoro černé (nebo spíš kombinace černá/bílá), a i tam je otázka, zda světlezelená/písková nevybledla. Já jsem od Richarda W. Smithe naučenej ne základní znalosti:
- zvýšenej okraj patche (obvykle nazývaný merrowed edge,zvaný ME, tj. "řetízkově" obetkávaný okraj, takže osnova není vidět) je po1948 ALE straight edge ( SE, někdy "cut edge", CE )se objevuje až někam do 1959-60 (a to bez záruky - záleželo na smlouvách s jednotlivými dodavateli, a zásobách - je celkem běžné tyto patche vidět ve VN)
-barva osnovy patche nebyla specifikována v armádní zakázce - závazný byl materiál a barva nášivky svrchu (prostě barvu osnovy nikdo neřešil, nebyla totiž vidět, že?)

Z toho pro tebe, Zajicmikeforce, plyne:

1.nehleď na barvu osnovy, dokud je to SE (CE) je to zaručeně před rokem 1960 ( jenže, kde je psáno, že zásoby patchů nezůstávaly u jednotek SF ještě roky poté, že? A už zase nevíme najisto...Fakt ale je, že se ve VN objevují min do ´68).
2.SF oblouk"AIRBORNE" s původním, tzv. "teal blue" podkladem (1953-62?)je dnes prakticky k nesehnání - nabízí ho sice SOF jako kopii, ale je hnusná.
3.nic nezkazíš, když ke každému patchi z fotek přidáš oblouk v černo-žluté, stačí dodržet zásadu ME/SE.

Tož tak

Bratr

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2009, 19:20 
Sergeant Major
Sergeant Major

Já jsem též neslyšel ani jsem nikde nedohledal nějaké info o podkladech nášivek. Jak psal bratr tak záleží hlavně na okrajích (viz bratrův příspěvek). Ořízlé okraje jsou pro nam uniformy OK. Odkud máš tu informaci Zajíci s tím podkladem??

PříspěvekNapsal: 27 pro 2009, 02:39 
Colonel
Colonel

Nejsem expert na SF, ale podle toho co vím o nášivkách 101ní, tak se bohužel podle barvy osnovy určit časové období přesně nedá.
Nebo dá, pokud si někdo dal práci a zjistil informace o nákupu nášivek od všech výrobců v konkrétních období. :think:
Pokud to vemu globálně, tak khaki - nebo jak píšeš hnědá, ale může to být i bílá, se objevovala hodně už od války.
Černá se objevovala většinou až během 60 a 70 tých let do příchodu ME nášivek.
Ale není problém najít verzi oblouku airborne s černou osnovou z války a obráceně. Záleží na výrobci. :doh:
Ale jak psal Bratr, asi bych si sháněl stejné verze znaku i oblouku. A když bude jiná, taky to tak mohlo být...
Spíš bych se orientoval na správnost verze oblouku černý/modrý na které uniformě ...

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2009, 11:18 
Colonel
Colonel

Dohledal jsem info, takže upřesnění: "teal blue" (bledě modrý) oblouk AIRBORNE byl nahrazem černým v r.1958 (přesnější datum nemám), takže VN war už jen černé, i když nelze vyloučit, že se modrý mohl individuálně vyskytnout - ale asi dost vzácně.
Je fakt, že ani kombinace ME/SE okrajů není vyloučená, ale zase asi vyjímečně.
V rozlišování datace patchů znám jenom jedno, zásadní vodítko. Za WW2 se dělaly z bavlny, po roce 1951 se začaly pužívat syntetické materiály (nylon, polyester a kombinace obojího s bavlnou), proto například druhoválečná nášivka 2ndInfDiv se často objevuje užší,než by měla být - bavlna se praním srazila, a novější nášivky se někdy vypráním zkroutí jako list salátu (je šitá z kombinace a srazila se jenom bavlna).
Jenže tohle asi v dataci VN era moc nepomůže... :D

Bratr

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2009, 13:27 
Major
Major

teal blue voblouk airborne byl používanej 10tou skupinou co se mi podařilo zjistit

Waldron : nevim, tipuju, zjišťuju...
já si ani nejsem jistej jestli mam CE či ne :oops:
pro mě pole neobdělané....

20.prapor VC

PříspěvekNapsal: 27 pro 2009, 14:49 
Colonel
Colonel

Ale houby 10th Group, ten "teal blue"oblouk byl byl společnej pro celý USSF až do roku 1958, viz můj předešlej post.
S tím okrajem - ME je obetkávanej jakoby řetízkovým stehem, kterej je zakončenej typickým "ocáskem" u novýho patche přilepeným zezadu kouskem pásky, aby nevisel.
SE (nebo taky CE) nemá zatkanej okraj a osnova kouká ven, u starších patchů se třepí - to byl taky důvod zavedení ME.
Prapůvodně byly ME určený na dress uniformu, z důvodu úhlednosti, proto se taky ve VN běžně vyskytují SE až do r.´68, teprve pak, kdy se mělo přejít na "subdued", SE mizí (ale zdaleka ne hned).
Mimochodem novější ME patche (jenže nevím, jestli to začalo už ve VN nebo přišlo později) mají rub podlepený plastovou folií, jakoby igelitem: to je pomůcka pro umístění na uniformu - nášivku přiložíte a přežehlíte, rub se nataví na látku a při přišívání neujede (předtím to někteří pašáci řešili lepidlem) :)

Zdravim

Bratr

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2009, 16:36 
Major
Major

s tim teal blue vobloukem pro 10th squadru sem vycházel z týhle stránky (uváděl ji jeden prodejce na ebay k nášivce s teal blue vobloukem právě...), pravda je to pramálo...

Obrázek

20.prapor VC

PříspěvekNapsal: 27 pro 2009, 21:59 
Sergeant Major
Sergeant Major

zajicmikeforce píše:
teal blue voblouk airborne byl používanej 10tou skupinou co se mi podařilo zjistit

Waldron : nevim, tipuju, zjišťuju...
já si ani nejsem jistej jestli mam CE či ne :oops:
pro mě pole neobdělané....

No z tvých fotek je patrné že máš nášivky CE.

PříspěvekNapsal: 28 pro 2009, 13:22 
Colonel
Colonel

Ještě jeden doplněk: (poradil jsem se s kolegou a ten mi to osvětlil) do r.1958 byly skutečně AIRBORNE oblouky u SF neoficiální, ale jen proto, že Heraldický institut nedokázal rozhodnout o designu (nebo spíš byrokraticky nefungoval a nikdo to nepopoháněl) a proto se vyskytují "teal blue" a černý oblouk souběžně. Je pravda, že "teal blue" začala používat 10.skupina, ale protože se stávalo, že byli maníci převeleni tam a sem, vyskytovaly se tyto oblouky i jinde. Ostatní požívali oblouk černý. Nebylo to proti předpisům: každý uznával, že SF mají na AIRBORNE označení právo, jen pořád nebylo jasný, který oblouk to bude. Až v říjnu 1958 to vyšlo oficiálně a od té doby je to oblouk černý.
S mícháním ME a SE nášivek mám pěknou ukázku ve své sbírce: "kempková" košile, datovaná 1961, kapitán SF,"lopata" i oblouk ME, navíc oblouk RANGER, ale SE. Z rubu je patrný, že původně tam byl oblouk RANGER a nášivka pěchotní školy "Follow me". Chlapíka zřejmě přeložili k SF (že by zlobil?), tak odstranil "Follow me" a nahradil to SF"lopatou" a obloukem v novějším provedení.
Omlouvám se, teď mi došlo, že možná termín "lopata" není srozumitelný - my tomu tak kdysi dávno říkali, protože tak vypadá, vím, že správně je to "hrot šípu". ;-)

Bratr

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2009, 16:04 
Sergeant Major
Sergeant Major

pro Bratra: Nebo je taky dost možné že tam někdo tu "lopatu" s obloukem ME došil někdo nedávno, nebo máš snad záruku že je to opravdu originál od toho sgt. ????

PříspěvekNapsal: 28 pro 2009, 19:39 
Colonel
Colonel

Waldrone: takhle chytrej jsem taky, ale vzhledem k tomu, že jsem košili směnil za rozumnou cenu někdy v r.1984 a přišla mi z USA, věřím tomu, že je to původní. Na košili chyběla jmenovka (což bylo dost častý) a límcový ošití: bylo ale patrný, že to byl kapitán (ne sgt.) - žehlením se tvar nášivky obtisknul. Zajímavý je, že je na ni senior para látkovej odznak ale na khaki podkladu. Myslím, že kdyby mě chtěl dodavatel podfouknout, bylo by ošití kompletní a cena vyšší.
I tak samozřejmě nemám stopro jistotu, ale to nemáme nikdo, pokud jsme tu kterou věc nedostali od původního majitele, ne?

Bratr

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 31 pro 2009, 00:28 
Colonel
Colonel

Waldrone: cože to ticho? Už žádný chytrosti? :think:

Bratr

Profil Poslat e-mail  

PříspěvekNapsal: 31 pro 2009, 22:16 
Sergeant Major
Sergeant Major

Bratr píše:
Waldrone: cože to ticho? Už žádný chytrosti? :think:

Bratr

A co chceš slyšet? Jak musíš mít vždycky svou pravdu a běda jak Ti někdo oponuje...tomu běda. Jak jen Ty a nebo tvoje přátelé z USA.........jak Ty máš doma vše a ostatní sou žabaři.......asi to nemá smysl sem něčím přispívat protože se to tu zaplňuje tobě podobnýma lidma co dost lidí odradí sem něco psát. Kamil

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Smazat všechny cookies z fóra | Tým | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]