|
Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata
Autor |
Zpráva |
sunshine
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 24 srp 2009, 09:14 |
|
 |
Lieutenant Colonel |
 |
Registrován: 07 dub 2008, 07:48 Příspěvky: 616 Bydliště: RVN/FRG
|
přátele, kamarádi: jeden o koze druhý o voze, tak jsem to teda nějak pochopil. Honzash sem cele laskav dal nějaké nášivešky, z nichž některé jsou "RVN lokálky" a jinéžto oficál US made a jiné ze zcela jiných končin ... takže tedy ty nášivky, jež nazval Bratr řempama by snad mohly být právě ony CONUS kousky ? dále jsme si všiml, že některé ty nášivky nemají vůbec s ´Namem nic společného, tudíž by se mohli vysoce pravděpodobně šacovat na origa bo kdo by se namáhal dělat repro po věcech, které jsou mimo hlavní zájem sběratelstva?
tak teda jak to tady je?
_________________ SSG PALMER, PETER V. 2D GANG BRAVO RED WARRIORS
|
|
Nahoru |
|
 |
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 24 srp 2009, 11:58 |
|
 |
Colonel |
|
No jo, jenže podle mých vědomostí nejsou "twill patch SSI" vůbec oficiální US made. Nezbývá, než abych se zase rozkecal: V polovině osmdesátých let jsem navázal píemné přátelství se zmíněným Richardem S. a nakupoval jsem od něj konvoluty US nášivek po sto kusech za cenu 15dolarů, tj. nášivka přišla na 15 centů - byly to hromady všech možných SSI bez výběru. V té době jsem dostal i jeho katalogy, mimochodem v té době jediné profesionálně udělané publikace. Bylo mi nápadný, že ani v zásilkách ani v jeho katalozích se "twill patch" vůbec neobjevují a tak jsem na to zaved debatu, během jedné z jeho návštěv (byl tady celkem asi třikrát) a on mi vysvětlil: skutečné "twills" jsou dělané "inland" a tudíž vzácné, vznikaly v malých seriích nebo i individuálně, v katalogu nejsou, protože to není oficiální typ, ale náhražka. To, co se vyskytuje na trhu, jsou repra. Když jsem oponoval, že při množství přes půl milionu vojáků ve VN snad stálo za to pro ně dělat místní "twills"a to oficiálně, podíval se na mě s despektem a povídá:"Hele, za druhý světový války jsme měli ve zbrani přes pět milionů lidí po celým světě a taky pro ně nebylo třeba šít SSIs v nějaký pokoutní firmičce v zahraničí, to nastalo až po válce, hlavně v Německu, protože tam byly stroje". Mimochodem George Petersen, předseda ASMICu (Am.Soc.of MilitaryInsigniaCollectors) s tím souhlasil. Já jsem tenhle názor převzal a dál už po tom nepátral. Jestli se později objevily nějaké nové poznatky (ne spekulace), nevím.
Tož tak
Bratr
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
 |
Waldron
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 24 srp 2009, 20:14 |
|
 |
Sergeant Major |
|
sunshine píše: Honzash sem cele laskav dal nějaké nášivešky, z nichž některé jsou "RVN lokálky" a jinéžto oficál US made a jiné ze zcela jiných končin ... ÁMEN
|
|
Nahoru |
|
 |
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 30 srp 2009, 23:38 |
|
 |
Colonel |
|
No jo, milý Sluncesvite, chápu Tvou úvahu "kdyby se, pak by se..." jenže výrobci "repro" (nebo "fake", to podle toho, jak se k tomu kdo hlásí) SSIs se nezabývají (a nikdy nezabývali)sběratelským zájmem o tu kterou nášivku - oni prostě vezmou celý vzorník a sakumprásk ho okopírují, jim je srdečně fuk, kde která jednotka mohla sloužit a zda by její sláva zvýšila cenu a zda by to pak následně někoho bralo víc nebo míň. Oni totiž spoléhají na množinu zákazníků, kteří si koupí "tu prďáckou americkou nášivku" a kterou vůbec nezajímá, zda ta jednotka sloužila v Koreji nebo kde jinde ( kdyby měli za "cílovou skupinu zákazníků" jen na tu naši sběratelskou obec, tak by asi chcípli hlady). Současné ( a tím myslím i dvacet a víc let staré )programovatelné vyšívací stroje chrlí SSIs v množství cca. 50 ks za minutu a změnit program je snadná věc. Však taky, podíváš-li se na dnešní ceny firem, které tato repra dělají, není tam rozdíl v ceně mezi jednotkami podle jejich historie ale spíš podle vyšité plochy. Mě spíš zmátlo, že se tady snad má za to, že "twill patch"SSIs jsou oficiální pro USArmy - podle mých znalostí nejsou. Jenže debata někde uvízla - nebo jsem (zase) po sezóně? Dodá někdo něco k věci?
Zdravím
Bratr
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
 |
sunshine
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 31 srp 2009, 11:16 |
|
 |
Lieutenant Colonel |
 |
Registrován: 07 dub 2008, 07:48 Příspěvky: 616 Bydliště: RVN/FRG
|
áha zamotaná to historie avšak pravost těch Kousků z Koreje snad nepopíráš, vypadají dosti humpolácky cele v ranku místní výroby a nezdá se, že by figurovali v běžných vzornících nášivek? PS k posunutí tohoto tématu dále a k prohloubení vlastního vědění , bych rád požádal, zda bys na základě své sběratelské praxe a názoru vypíchl nášivky, jež považuješ jednoznačně za repra či jednoznačně za origa, je -li to nějak aspoň trochu možno. předem DÍKY!
_________________ SSG PALMER, PETER V. 2D GANG BRAVO RED WARRIORS
|
|
Nahoru |
|
 |
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 31 srp 2009, 18:24 |
|
 |
Colonel |
|
OK, zkusím popsat, které ze zobrazených SSIs mi připadnou levý a proč: 1. 1st CavDiv - podle mě fejk, břevno i koňská hlava jsou lemovaný drobným stehem,t.j. šito na vyšívacím stroji a oficiální SSI by pak měla vytkanou i zelenou plochu. 2. 4thInfDiv - totéž, jedna má dokonce zeleně vytkané lístky břečťanu. 3. 9thInfDiv - dvě vlevo totéž (zase vytkaná zelená)zato ta vpravo vypadá velmi dobře - zde je totiž použita tzv. aplikace (našití černé látky entlem místo vytkávání) takže asi originál. 4. 1stAvBde a 23rdInfDiv - obě fejk ( propracovaný detail ) 5. 25thInfDiv - fejk (lemovaný blesk) 6. 1stLogCmd - dvě vlevo fejk, čtyři vpravo dobrý. 7. 1stSigBde - vlevo dobrá, zbývající fejky. ...a tak dál. Prostě, jak už jsem psal předtím - pokud je nášivka dokonale propracovaná v detailu, je podezřelá, protože pak není důvod aby nebyla propracovaná tak, aby splňovala kriteria standartní SSI, prostě už by nebyla "Twill patch". Těžko se soudí, když nemám nášivku v ruce, protože hodně o ní řekne rub.
Bratr
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
 |
Honzash
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 31 srp 2009, 19:26 |
|
 |
Master Sergeant |
 |
|
Příloha:
9inf3_60_2.jpg [ 29.66 KiB | Zobrazeno 7729 krát ]
manik na pravo ma asi teda fejk dalsi fotky nehledam nemam na to cas a ani naladu
|
|
Nahoru |
|
 |
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 31 srp 2009, 19:46 |
|
 |
Colonel |
|
Mě ta 9.InfDiv napravo připadá jako standartní subdued SSI, proč myslíš, že je "Twill"?
Bratr
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
 |
Honzash
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 31 srp 2009, 20:03 |
|
 |
Master Sergeant |
 |
|
tak na to nemam odpoved Příloha:
11.jpg [ 28.39 KiB | Zobrazeno 7707 krát ]
Příloha:
22.jpg [ 30.65 KiB | Zobrazeno 7706 krát ]
Příloha:
post-5127-1231154944.jpg [ 69.88 KiB | Zobrazeno 7706 krát ]
už fakt nevim, tyhle fotky te taky asi nepresvedčí že
|
|
Nahoru |
|
 |
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 31 srp 2009, 22:01 |
|
 |
Colonel |
|
Ale jo,přesvědčí. Já propána, netvrdím, že vím všechno a taky nevím kde se tu bere ta napruzenost. No tak fajn, ve VN se vyskytovaly i pěkně provedený "twill patch"SSIs, já to prostě do teď nevěděl, to je nějakej prohřešek proti dobrejm mravům, nebo co? Vycházel jsem z toho o čem jsem před lety mluvil s jedním renomovaným sběratelem, jenže on to tehdy asi nevěděl taky, to je celý, ono tehdy se VN věci jěště tolik nesbíraly. Je možný, že je šila nějaká místní firma a Američani je nakupovali, když byl nedostatek oficiálních - jenže to je právě to, co se od začátku snažím vyjasnit: "twills" nejsou oficiální nášivka ale náhrážka. Bratr
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
 |
Honzash
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 31 srp 2009, 22:39 |
|
 |
Master Sergeant |
 |
|
ja taky nevim vsechno, ale nebudu sem davat neco o cem nebudu presvedcenej ze to je good, tys mel infornace od znamého ja zas z knizek od frajera kterej v tom namu byl a kterej ty nasivky sbíra a napsal o těch namovejch našivkách dve knihy , jinak zadna napruzenost ,probehla diskuse tot vše
|
|
Nahoru |
|
 |
Arnie
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 01 zář 2009, 16:58 |
|
 |
Colonel |
 |
|
Podle J.M.McDuffa a jeho knížky "US ARMY insignia of the Vietnam war", kterou jsem si právě půjčil, se předpokládá, že byla ve státech v době mezi 66-67 US armádou objednána výroba prvních strojově šitých "subdued" SSI a hodností na TWILL materiál. Byly distribuovány všem zásobovacím oddělením větších jednotek v namu, kromě pár jednotek jako 1. a 5. pěší, MAAG a menších jednotek. Tyto nášivky se k některým útvarům nikdy nedostaly, protože byly od roku 1969 nahrazovány standardními "strojově plně vyšívanými" tlumenými nášivkami.
_________________ ... Don't mean nothin' ... ... take two salt pils and drive on ...
|
|
Nahoru |
|
 |
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 01 zář 2009, 20:17 |
|
 |
Colonel |
|
Díky, Arnie, jseš první, kdo přišel s relevantní informací. Jenže - já mluvil o "inland made" SSIs (tj. vyráběných ve VN nebo celém Indočínském poloostrově). O tom, že je pro USArmy dělala v Tebou zmíněném přechodovém období nějaká americká firma (nebo japonská, jihokorejská?)jsem neměl zdání a proto jsem všechny "úhledně" vyšité kusy považoval za pozdější fejky: moje chyba. Ale pokud jde o "vn made", pak trvám na svém: nepřesné, šišaté, krpaté, tak jak je popisuji výše. Teď je mi taky jasnější, proč to ten můj americkej sběratel tak jednoznačně zamet: právě proto, že řeč byla o "vn made".
Zdravím
Bratr
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
 |
Arnie
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 02 zář 2009, 09:53 |
|
 |
Colonel |
 |
|
Tady přikládám pár exemlářů prvních stojově vyšitých tlumených nášivek na twill. Příloha:
0009.jpg [ 133.9 KiB | Zobrazeno 7504 krát ]
_________________ ... Don't mean nothin' ... ... take two salt pils and drive on ...
|
|
Nahoru |
|
 |
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: subdued twill patch ssi, vn made Napsal: 02 zář 2009, 22:17 |
|
 |
Colonel |
|
A zase dík, Arnie - je to z tý zmiňovaný knihy od McDuffa? Tak jako tak si ji budu muset pořídit. Ještě jednou dík za odkaz (a myslím to vážně). Ono je to hezký, Honzashi, když mě odpálíš s tím, že "to máš od jednoho frajera...", ale užitečnější je odkaz na konkrétní knihu/zdroj.
Zdravím
Bratr
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
 |