|
Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata
mario-lrrp
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 04 zář 2009, 23:06 |
|
|
Lieutenant Colonel |
|
|
Hansi, tohle je muj sen...ale bohuzel se do Namu nikdy nedostala V dobe, kdy vznikla podle me tak predbehla dobu, ze nemohla vyhrat armadni tendr diky zkostnatelosti 50.let. Zahrala si jeste ve filmu Profesional, kdy z ni sazi do vychrtliku Belmondo jednu za druhou pres optiku Colt 3X20 ... Jedina armada, jenz ji nekdy zavedla aspon v minimalnim poctu, byla pry Portugalska, a to konkretne jejich vysadkari... Jinak se dostala vyhradne na civilni trh. Celkove jich bylo, mam dojem, vyrobeno jen neco pres 10.000 Ks. Dnes zaziva mensi obrozeni a zacina se znovu vyrabet, ale uz v krapet jinym kabate... prikladam fotky rozebrane puvodni AR-10 a zaroven i jejich modernich modifikaci...
Přílohy: |
ar10s[1].jpg [ 26.64 KiB | Zobrazeno 11478 krát ]
|
ar10a2[1]-modern.jpg [ 10.17 KiB | Zobrazeno 11474 krát ]
|
ar10b[1]-modern.jpg [ 10.64 KiB | Zobrazeno 11474 krát ]
|
_________________ SGT. Rossi, Mario Co.E/51st Inf. - LRP 23rd "Americal" ID
|
|
Nahoru |
|
|
hans lauper
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 05 zář 2009, 12:37 |
|
|
Major |
|
|
Jen je škoda,že ty nové AR10 vypadají,kromě předpažbí a natahovací páky,prakticky jako M16.I ta muška je stejná.
_________________ Hans Lauper www.usmcvietnam.websnadno.cz
|
|
Nahoru |
|
|
Dalibor
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 06 zář 2009, 12:37 |
|
|
Sergeant Major |
|
|
Prý se ještě objevila v Barmě a Sudánu a údajně i prý ve velmi malém množství i u Navy Seal ale můžu se mylít
|
|
Nahoru |
|
|
STG Steetson
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 06 zář 2009, 21:42 |
|
|
Chief Warrant Officer 2 |
|
|
o tom že by se u SEALs objevila puška AR10 jsem nikdy neslyšel a vzhledem k tomu že se k nim jako k prvním dostaly pušky AR15 tak mi to ani nepřijde logické...ale prosím, mohu se mýlit
_________________ PO3 Darryl Young Seal Team 1, Det. Golf, Juliet Platoon Long Phu
|
|
Nahoru |
|
|
Dalibor
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 08 zář 2009, 15:38 |
|
|
Sergeant Major |
|
|
Taky jsem o tom neslyšel ale dočetl jsem se to v stručném článku o zbrojovce Stoner/Knight a nevím co je na tom pravdy napsal jsem to sem proto abych si to potvrdil.
|
|
Nahoru |
|
|
David Hényk
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 09 zář 2009, 07:56 |
|
|
Captain |
|
|
Řekl bych že je to kravina. První zbraní která se s této řady dostala do rukou SEALs byla AR-15 (Colt Model 601) se zelenou pažbou, které v roce 1962 objednal Lt. Roy Boem v počtu 136 ks z toho polovina šla do ST1. Tolik zdroj K. Dockery: Special Warfare Special Weapons. Samozřejmě to nevylučuje, že se AR-10 NIKDY nedostala do rukou SEALs, ale uniká mi smysl tohoto počinu...
_________________ GMG 1 Tex Roberts
|
|
Nahoru |
|
|
Tank Hill
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 09 zář 2009, 18:08 |
|
|
Chief Warrant Officer 4 |
|
Registrován: 14 pro 2008, 00:48 Příspěvky: 265 Bydliště: Radnice, D.C.
|
Takže popořadě, kvér, co John Wayne křápne o palmu v Zelenejch Baretech je "M16 Marauder" od Mattelu, kterou dostal proto, že ostrou by o strom jaksi nepřerazil. Důkazní materiál (vykradenej z IMFDB.com) zděs: Johnny s Mattel Marauder: http://www.imfdb.org/images/2/2e/Gb9.JPGSamotnej Mattel Marauder: http://www.imfdb.org/images/1/1e/MattelMarauder1.jpgAR-10 měla v USA jen omezenej komerční úspěch, ArmaLite potom prodala licenci holandský firmě Artillerie Inrichtingen a ta AR-10 vyráběla a i dál mírně zlepšovala. První "větší" zákazník byl Súdán, největším odběratelem za celou "kariéru" AR-10 pak bylo portugalský letectvo, FAP, který s nima zásobilo svoje výsadkáře (portugalská armáda pak měla německý G3 vyráběný v licenci), celkově šlo až o 5000 ks, kterejm se dostalo řádnýho užití v Portugalský Guinei, Angole, Mozambiku a na Timoru a údajně se těšily vysoký oblibě (aby taky ne, když vážily nejmíň vo půl kila míň než G3 a měly duralový zásobníky). Bohužel import do salazarovskýho Portugalska pozdějš zatrhli Belgičani, AI přišla vo kšeft a AR-10 pomalu zmizely z Angoly i z Mozambiku, i když podle fotek měli poslední AR-10 Portugalci ještě v době dekolonizace Timoru (cca 1974 - 1975). Začátek Profesionála s Belmondem považuju za nejlepší filmový vystoupení AR-10, pak se ještě mihla v jedný nebo dvou bondovkách, v přestavbě na "smrtící A-180" ve zmíněnejch Profíkách, prej taky ve filmu 100 dní v džungli, ale ten jsem neviděl. Na poklad Yankee Zephyru si nepamatuju, ale budu vám věřit, a hádam, že si možná našla cestičku ještě do pár dalších, dneska zapomenutejch filmů. Novodobý AR-10 už s tou původní nemají tak moc společnýho, bohužel - jsou to spíš M16 "předesignovaný" na 7,62x51. Originální AR-10 jsou dneska v USA ceněnou sběratelskou zbraní a mimo jiný je AR-10 miláčkem Buddyho Hintona. _________________________________________________________________________________________________________________ EDIT: hans lauper: Jestli myslíš to ArmaLiťácký promo video, co je na youtube ve dvou dílech tady a tady, tak ten test s pískem a s bahýnkem dokládá spíš to, že se díky krytce výhozního okýnka dovnitř dostane minimum bordelu, než že by AR-10 fungovala i s vodpuštěnim zasraná jak jetel. Nicméně je tam dobře vidět jedna zajímavá a veskrze kladná vlastnost AR-10, a to schopnost v rychlym sledu odpalovat puškový granáty, neboť po odpálení granátu mechanismus normálně "zaopakuje" a nabije další slepák.
_________________ CPL Hill, M. S. A/1-15 INF, 3ID (re-en.); 96-01 "Jako okupace se to dá vydržet, ale jako bratrská pomoc to stojí za hovno."
Naposledy upravil Tank Hill dne 09 zář 2009, 22:26, celkově upraveno 2
|
|
Nahoru |
|
|
hans lauper
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 09 zář 2009, 19:51 |
|
|
Major |
|
|
Ta AR10 byl asi hodně dobrý kvér,protože jsem na youtube viděl jak z toho perou puškové granáty,střílí to nábojovým pásem,který má voják na zádech,pak to zasype pískem a vymáchá v blátě a pořád střílí dál!To šestnáctka nesvede!
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 10 zář 2009, 01:10 |
|
|
Colonel |
|
Tedy, při vší úctě k AR-10 bych podotknul, že zmíněné video je přece jenom reklama: ano, zasypou pušku pískem a ona pak střílí, pak ( v dalším záběru, který mohl být natočen jindy a s jinou zbraní) ji potopí do bahna a ona střílí, pak... a tak dále. Nic proti kvalitě, naopak: po vyprázdnění jednoho a zasunutí dalšího zásobníku se už nenatahuje, ale závěr, který zůstal otevřený se zavírá palcem jako u automatické pistole (pochopil jsem to správně, nebo zase dostanu vynadáno?). Dobrá práce, Tankhille, nezklamal jsi.
Bratr
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|
Tank Hill
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 10 zář 2009, 15:03 |
|
|
Chief Warrant Officer 4 |
|
Registrován: 14 pro 2008, 00:48 Příspěvky: 265 Bydliště: Radnice, D.C.
|
Bratr: Pravdu díž, je to promo a jako takový se to musí brát. S vypouštěním závěru palcem máš vpodstatě pravdu, od samonabíjecí pistole se to liší jenom polohou záchytu.
Zásluhu nese hans, nebejt jeho upozornění, tak bych nevěděl, že na Youtube vůbec nějaký video o AR-10 je.
_________________ CPL Hill, M. S. A/1-15 INF, 3ID (re-en.); 96-01 "Jako okupace se to dá vydržet, ale jako bratrská pomoc to stojí za hovno."
|
|
Nahoru |
|
|
hans lauper
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 10 zář 2009, 17:36 |
|
|
Major |
|
|
TH:JJ,granáty to sype pěkně,mě spíš zajímá ten pás.Ve zbraních se moc nevyznám,ale myslím,že další taková byl snad až Stoner M63.A nebyla AR10 první zbraň,která sypala ze zásobníku i z pásu?Tím ovšem nemyslím různé kulomety.
|
|
Nahoru |
|
|
mario-lrrp
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 10 zář 2009, 18:00 |
|
|
Lieutenant Colonel |
|
|
ze to sype i z pasu, to sem teda opravdu videl poprve...diky Hansi za naucne videjo. Akorad me teda zarazilo, ze to pouziva nedelenej pas, pritom AR-10 spatrila svetlo sveta zhruba stejne s M60 a dalo by se tedy predpokladat, ze kdyz meli ambice na armarni kontrakt, tak standardizuji i ten pas ...ikdyz je mozny, ze AR10 precejen M60 a jeji zavedeni o neco predstihla svym vznikem. BTW. ted si procitam pomerne obsahlej a kupodivu docela dobre zpracovanej clanek na wikipedii o AR-10 a zjistil sem, ze NAVY ji asi opravdu zavedlo...ale ne US ale Italian konkretne pry jejich legendarni zabi muzi...ale jen v par kusech pry, tvrdi wiki...
_________________ SGT. Rossi, Mario Co.E/51st Inf. - LRP 23rd "Americal" ID
|
|
Nahoru |
|
|
hans lauper
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 10 zář 2009, 22:32 |
|
|
Major |
|
|
A ještě drobnost:jaký vůbec tahle krasotinka používala bodák?Dle těch sáněk bych to tipnul na bodáček z karabiny M1.
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: AR 10 Napsal: 12 zář 2009, 00:02 |
|
|
Colonel |
|
Tankhill: ale jojo, vím, že formulace "palcem" se mi moc nepovedla - je to asi stejný jako AR-15(M-16), záchyt závěru na levé straně, však na tom promu je znát, že chlapík vždycky po zasazení zásobníku krátce přehmátne levou rukou... Já chtěl říct, že je to znatelný skok po M-14. Nějak mi pořád nejde do hlavy to odpalování granátů: ať jsem sledoval promo jak chtěl, jenom v jednom záběru to vypadá, že chasník odpálil granát, pak nasadil další a zase odpálil - jenže ať koukám jak chci, ten první granát je referovanej jenom trhnutím zbraně (a zvukem), střih je právě ve chvíli odpalu, takže se nabízí, že to taky není tak docela košer (nemluvím o tom, že je to jediná sekvence, která podává kontinuální akci, všechno před tím je sestřih). Tak fakt nevím - AR-10 je řešená odvodem plynů z ústí hlavně: to by ten granát musel mít VELMI přesně vychytaný zahrdlení(nasazuje se, viditelně, celkem volně) aby vyřešil poměr tlaků pro slepý náboj - je tu jasný rozdíl mezi tlakem ženoucím kulku, která působí jako píst a granátem, který jen poměrně volně uzavírá ústí...Nabízí se nějakej adaptér,ale...("hollywood adpt.?") Třeba se mejlím, budu vděčnej za kvalifikovanej názor.
Zdravím
Bratr
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|