|
Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata
Autor |
Zpráva |
..Punji..
|
Předmět příspěvku: M3 grease gun u US Army Napsal: 21 zář 2009, 11:46 |
|
|
Warrant Officer |
|
|
jedna fotecka z M3 Příloha:
Imagevwr.jpg [ 53.67 KiB | Zobrazeno 9747 krát ]
Edit by Matrix: Téma vyjmuto z topiku M3 grease gun u USMC ?, přejmenováno.
_________________ Sgt.Martin Morgan B Co, 2/7 CAV 1st.Cavalry Division VIETNAM 1965-66
|
|
Nahoru |
|
|
Waldron
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 21 zář 2009, 18:08 |
|
|
Sergeant Major |
|
marína to opravdu není, jedná se o pěšáky z 60th infantry, 9th Inf Div. při operaci HOT TAC v dubnu 1967
|
|
Nahoru |
|
|
mario-lrrp
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 22 zář 2009, 09:59 |
|
|
Lieutenant Colonel |
|
|
pekna fotka...neni to poprve, co vidim M3 u 9th ID, coz mozn neco naznacuje
_________________ SGT. Rossi, Mario Co.E/51st Inf. - LRP 23rd "Americal" ID
|
|
Nahoru |
|
|
mario-lrrp
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 23 zář 2009, 09:25 |
|
|
Lieutenant Colonel |
|
|
ze byla mozna M3 pro sve rozmery a palebnou silu na kratkou vzdalenost oblibena u par lidi u 9th ID diky terenu v nemz operovali? mozna... U jine pechotni party sem zatim vyskyt tehle zbrane nezaznamenal, to bude mozna prave typem prostredi, kde byla 9th v Namu nasazena...
|
|
Nahoru |
|
|
vietnammarine
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 23 zář 2009, 12:27 |
|
|
First Lieutenant |
|
Registrován: 03 dub 2008, 19:02 Příspěvky: 365 Bydliště: Bars and whorehouses all around the DMZ
|
Eště sou fotky 1.pěší - Squadron Signal, Ground War Vietnam - Vol.2
_________________ Sgt Martin "Hootch" Bouda 3d Force Reconnaissance Company 1966 - 1970 USMC Force Reconnaissance Units 1942 - 1995
|
|
Nahoru |
|
|
sunshine
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 23 zář 2009, 16:14 |
|
|
Lieutenant Colonel |
|
Registrován: 07 dub 2008, 07:48 Příspěvky: 616 Bydliště: RVN/FRG
|
nějaká fotka je tuším i ve Squadroňácké US Infantry a já mám s M-3 páńácu od 1ID z prosince 1967 a dále pak CO od B 1st of 12th CAV, 1CAV z prosince 1966.
_________________ SSG PALMER, PETER V. 2D GANG BRAVO RED WARRIORS
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 23 zář 2009, 17:55 |
|
|
Colonel |
|
Mě, kamarádi, připadá, že řešíte záhadu, která není. Podotýkám, že tohle je moje spekulace, ale přijde mi logická: velitelé byli nedůvěřiví k relativně nové pušce M-16 (ostatně zpočátku oprávněně) a chtěli mít ve střeleckých jednotkách zastoupeny i staré, prověřené zbraně, možná i proto, že nevěřili malé ráži a jejímu zastavovacímu účinku. Navíc bylo zvykem, že ve střeleckém družstvu je vždy aspoň jeden samopal.Proto se vyskytují maznice, vzácněji Thompsony - prostě vojáci vyfasovali to, co bylo ve skladu - a čemu dávají přednost vzhledem k terénu a okolnostem se jich nikdo neptal.
Bratr
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|
sunshine
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 23 zář 2009, 18:57 |
|
|
Lieutenant Colonel |
|
|
Bro: v prvé řadě se zde řešil Grease Gun u USMC, ted se okrajově nabalilo i použití u pěších part US ARMY. U armádní pěchoty byl vidět opravdu velmi zřídka a o jeho rozšíření jakožto náhrady za mattelky jsem já osobně zprávy nezachytil. a to už vůbec ne o thompsonech ... navíc dle TOE platící v 60. letech nebyl v pěším družstvu žádný samopalník.
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 23 zář 2009, 22:19 |
|
|
Colonel |
|
SunShine: To jsem Ti fakt vděčnej, žes mě upozornil na to, že topic se jmenuje "M3 grease gun u USMC?", já bych si toho jinak snad ani nevšim. Právě proto jsem do debaty vstoupil až na třetí stránce, když se začalo spekulovat o použití maznice u "pěších part". Vím velmi dobře, jak vypadá TOE debatované doby - moje spekulace ( a tak jsem ji uvedl ) se váže k předcházející době: velitelé pluků a divizí měli systém "SMG v každém střeleckém družstvu"zažitý z minulosti a prostě ho ze zvyku kopírovali, zejména v době, kdy nedůvěřovali nové M-16 ( o nedůvěře k novým zbraním by se v této souvislosti dal napsat celej román ). Neříkám, že Thomson byl nějak běžnej - to byla M-3 maznice jako standartní SMG a "Tommy-gun" až někde vzadu -mluvím o důvodu, proč se Tommy sem-tam ve VN objevil (záleželo na tom, které zbraně byly v momentě přesunu té které jednotky právě ve skladu) Svůj příspěvek jsem výslovně uvedl jako spekulaci, neříkám, že je to neměnná pravda - spíš bych uvítal debatu než okřikování.
Zdar
Bratr
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|
Matrix
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 24 zář 2009, 06:13 |
|
|
Major |
|
|
Můj nápad je, že to nemusí být přímo pěšák, ale třeba ženista, u takových ne-úplně bojových part byla k vidění starší výzbroj. Taky je mi divný proč ten samopal drží tak lážo-plážo za hlaveň, když v druhý ruce má nejspíš pistoli a tváří se, jako že by z ní byl i ochotnej střílet. Teda jestli dobře vidím a fakt to je pistole. Proč má pistoli a samopal ?
A opravil bych vietnamgear, odkud fotka pochází, není to operace Hot Tac, ale Hoptac.
|
|
Nahoru |
|
|
sunshine
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 24 zář 2009, 08:08 |
|
|
Lieutenant Colonel |
|
|
Bro: předně nejednalo se o žádné okřikování ... narážka na původní téma byloť arci určeno jakožto upozorněnka o čom původně tento chlívek, abychom ho mariňákům nezcizili a neosvojili a nezaplácali armáďáckou problematikou. nicméně ... o důvodech proč to měli můžeme spekulovat do sytosti, ovšem já mám dle zatímních poznatků za to, že rozšířenost samopalů u pěchoty byla opravdu mizivá. soudím, že to spíše mohli zvolit nějací pańácové jakožto náhražku zkrácené zbraně ... velitelé (jednu potvrzenou fotku CO s M-3 mám) , pomocníci kulometčíků atd. ?? a zdroje hmm .... tzv. podivné kanály či přímo vyšmeleny od osádek z divizního tankovýho praporu či jízdy (Cavalry squadron) ...
|
|
Nahoru |
|
|
mario-lrrp
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 24 zář 2009, 12:44 |
|
|
Lieutenant Colonel |
|
|
..Punji.. píše: este dake fotos z m3 tyhle fotky uz zas tak zajimavy nejsou...ze se olejnicka pouzivala pomerne dost u LRP/Ranger je zname a pouziti u USSF potazmo CIDG je taktez notorieta... Spis u te pechoty je to pozastavujici a pravdou je, ze se tu asi nejakeho rozuzleni nedobereme. Kazdopadne podle zadne regule to nebylo, spis se jednalo o smelinu...duvod takove smeliny by mohl byt ruzny. Ovsem pravda je, ze ten borec s M3 a pistoli v ruce je zajimavej...
|
|
Nahoru |
|
|
Matrix
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 24 zář 2009, 12:48 |
|
|
Major |
|
|
..Punji.. píše: este dake fotos z m3 U pěchoty je greasegun dost vzácnost, u LRP nebo SF nic překvapivýho. Zvlášť když s ním někde "pózuje", nebo střílí na střelnici. Kopie M3, včetně toho s tlumičem, dělala i Čína - typ 36 a 37. Edit. Mario byl rychlejší... Edit 2. Asi zítra vyjmu M3 u Army na samostatné téma.
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: M3 grease gun u USMC ? Napsal: 24 zář 2009, 23:02 |
|
|
Colonel |
|
SunShine:dobrý, ber mě halt jako popudlivýho dědka... Jinak: všiml jsem si, že pro M-3 se tu používá nickname "olejnička" - správně je to "maznice" (doslovný překlad), a ona tak vážně vypadá: kdybyste ji pohodili v náklaďáku mezi hever, montpáky a další vercajk, nikdo si ji nevšimne. Taky netvrdím,že by se nějak často vyskytovala u pěších útvarů. Hezky jste tu rozebrali, že je k vidění tu u 9thInfDiv, tu u 1st... chtěl jsem nabídnout vysvětlení aniž bych říkal, že byly zařazeny podle klíče "one SMG per rifle squad", jen že to mohlo přežívat setrvačností z minulosti, v omezeném měřítku. Dtto Thompsony: taky se sem tam dají zahlédnout, to už tady taky proběhlo. Co mi přijde divný s M-3: že by si ji dobrovolně, v polovině šedesátejch někdo pořídil. Nechávám stranou aspekt, že si pěšák dost dobře nemohl jen tak z plezíru vzít (vyšmelit)zbraň svého srdce (co asi udělal s tou svojí, vyfasovanou?). Nemluvím přitom o důstojnících a vyšších NCO, ti měli samosebou trochu větší volnost volby. Nezdá se mi, že by si někdo dobrovolně vzal zbraň, do které bude těžko fasovat střelivo, která je nevzhledná, těžká, nepřesná a kope jako vzteklá mula. Zdravím Bratr
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|