|
Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata
Autor |
Zpráva |
Matrix
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 01 črc 2009, 20:20 |
|
|
Major |
|
|
Jak jsem psal, neříkám že to s tou municí není nebo nemůže být pravda. Sám jsem to nikdy nezkoumal, ani jsem se o to nesnažil. Ale jediný místo kde jsem na to narazil byly právě Zelený barety. Takže mě spíš zajímá, jestli to máš z nějaké věrohodnějšíhozdroje. Československo bylo velkým výrobcem munice, která se určitě objevovala na nejrůznějších místech světa. A jak někdo psal výše, PZO byly ochotný dodávat různý věci na různá místa. Příkladem může být jedna ze složek Agentu Orange, kterou PZO v klidu dodával do jižního Vietnamu. Takže je dost pravděpodobný, že dodával i munici do Vietnamu severního. Ale jako ověřenou informaci jsem to nikde neviděl.
|
|
Nahoru |
|
|
dundee
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 02 črc 2009, 01:23 |
|
|
Corporal |
|
Registrován: 14 led 2009, 10:30 Příspěvky: 20 Bydliště: Pineville, KY
|
jojo, Češi jsou odjakživa na chemii šikovnej národ viz. Uragan D, kterej dodnes vyrábí Kolínská Lučebka; pamětníci ho znají pod názvem Zyklon B... popis: http://www.uskvbl.cz/tabulka_info.php?i ... d_row=1015trocha historie: http://www.rozhlas.cz/izurnal/podkuzi/_zprava/37564Upozorňuji, že tento komentář neslouží k propagaci hnutí směřujícícího k potlačení práva svobod občanů podle § 260 odst. 1, 2 písm. a) Tr. zákona. Odkazy byly od prvopočátku vloženy právě z důvodu osvětlení původního účelu výrobku i tragedii jeho zneužití. To že jsou češi odjakživa šikovnej národ na chemii, dokládá už jen to dokonale propracované chemické názvosloví, se kterým nás ve škole mučili a které údajně nemá ve světě obdoby.
Naposledy upravil dundee dne 08 črc 2009, 07:29, celkově upraveno 1
|
|
Nahoru |
|
|
vena
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 02 črc 2009, 11:51 |
|
|
Private First Class |
|
O pozdravech z domova v podobě hvízdajících kulek se zmiňuje Jan Ryšavý v knize Černá je řeka legionářů od Otty Janka. (Černá je řeka legionářů : Podle vyprávění Jana Ryšavého z Prahy, který se jako voják a později seržant a rotmistr Cizinecké legie zúčastnil války o Francouzskou Indočínu v letech 1949-1954 / Otto Janka) Je to sice o nějaký pátek dřív ....
|
|
Nahoru |
|
|
Marty
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 02 črc 2009, 14:28 |
|
|
Sergeant Major |
|
Registrován: 08 kvě 2008, 18:31 Příspěvky: 131 Bydliště: Uherské Hradiště
|
Češi v cizinecké legii v 50.letech?To zní zajímavě. Není o tom krom této knihy víc podkladů??? Mě pan Google na toto téma typlivl film Černý prapor,rok natočení 1958,hodně poplatný své době a pár kusých zmínek...
_________________ SP4 Marty Hayek alias Dung in Action
4th "IVY" infantry division
Plei Ku
Nad alkoholem nelze zvítězit...pouze Moraváci remízovali.
|
|
Nahoru |
|
|
David Hényk
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 02 črc 2009, 16:33 |
|
|
Captain |
|
|
Marty: Kup si, nebo puč poslední Historii a vojenství. Je tam článek o Češích v cizinecké legii a jejich působení v Indočíně. Spousta odkazů na literaturu a články. Zeptej se sunshina on o tom bude stopro vědět. Jinak ten film jsem viděl a dodnes nedokážu co mě udrželo u obrazovky . Je to pěkná srajda...
_________________ GMG 1 Tex Roberts
|
|
Nahoru |
|
|
Marty
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 02 črc 2009, 18:13 |
|
|
Sergeant Major |
|
Registrován: 08 kvě 2008, 18:31 Příspěvky: 131 Bydliště: Uherské Hradiště
|
[quote="David Hényk"]Marty: Kup si, nebo puč poslední Historii a vojenství. Je tam článek o Češích v cizinecké legii a jejich působení v Indočíně. Spousta odkazů na literaturu a články. Zeptej se sunshina on o tom bude stopro vědět.
To asi nebude časopis k dostání v běžném novinovém stánku co?
_________________ SP4 Marty Hayek alias Dung in Action
4th "IVY" infantry division
Plei Ku
Nad alkoholem nelze zvítězit...pouze Moraváci remízovali.
|
|
Nahoru |
|
|
Tecko 1/9 Cav
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 02 črc 2009, 19:46 |
|
|
Warrant Officer |
Registrován: 13 bře 2008, 17:06 Příspěvky: 173 Bydliště: Camp Evans, I.CTZ
|
O češích v Legii doporučuji knihu Moje matka cizinecká legie autor Karel Hora. Je to jedna z nejlepších knížek o válce co sem kdy čet, to co ten člověk zažil to by neprožil jeden člověk za sto životů.Napřed utekl po Mnichovu do Francie, bojoval s legií proti skopčákům v roce 40, v bojích zraněn.Utekl do neobsazený části Francie.Dál do Anglie, tam vycvičen SOE.Vysazen ve Francii.Společně s partyzány boj aš do spojení s Invazníma jednotkama.Po válce návrat do čech.Po únoru utekl zpět do Legie.Bojoval v Korei, Indočíně(dobrovolně se přihlásil k seskoku nad Dien-Bien -Phu, byl odmítnut, bylo mu řečeno že nemá cenu tam posílat takovýho vojáka jako je on, jelikož ta základna stejně padne).no a nakonec bojoval ještě v Alžíru.No jednim slovem perfektní knížka.
|
|
Nahoru |
|
|
David Hényk
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 02 črc 2009, 21:46 |
|
|
Captain |
|
|
Marty: Na stáncích ho mají, ale asi ne všude. Jde to v pohodě objednat a je tam spousta zajímavého čtení pro ty co mají zájem o vojenství a historii jak už vtipně název připomíná.... Knížka od Hory je super...
_________________ GMG 1 Tex Roberts
|
|
Nahoru |
|
|
Tank Hill
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 02 črc 2009, 22:46 |
|
|
Chief Warrant Officer 4 |
|
Registrován: 14 pro 2008, 00:48 Příspěvky: 265 Bydliště: Radnice, D.C.
|
dundee píše: jojo, Češi jsou odjakživa na chemii šikovnej národ viz. Uragan D, kterej dodnes vyrábí Kolínská Lučebka; pamětníci ho znají pod názvem Zyklon B... I Zyklon B byl původně průmyslovej insekticid - vyvinul ho chemik, co pozdějš emigroval z Rajchu pro židovskej původ, používalo se to leckde po světě (v USA s tim likvidovali vši a krysy z báglů imigrantů) a konekconců i v koncentrákách to původně měli na odvšivování. Až potom nějakýho dobytka napadlo, že by se s tim dali zabíjet lidi. Sarin a další NPL vzešly z výzkumu organofosfátů, který měly bejt na hubení plevele a polních škůdců, a dnešní Roundup má zas leccos společnýho s některejma defoliantama z vietnamský války. Pamatuj, že nezáleží na tom, co to je, ale jak se to použije. Matrix: Jedna ze složek Agent Orange - a co to má společnýho s výrobou munice? Yperit se taky dělá z toho samýho, jako balakryl nebo inkoust do propisek, a chemikálie do Agent Orange se mohly kliďánko přidávat do umělý hmoty, nehledě na tom, že sám vo sobě je to vlastně herbicid. EDIT: Nevyráběl se AO a další Rainbow Agents v USA a ne v RVN?
_________________ CPL Hill, M. S. A/1-15 INF, 3ID (re-en.); 96-01 "Jako okupace se to dá vydržet, ale jako bratrská pomoc to stojí za hovno."
Naposledy upravil Tank Hill dne 04 črc 2009, 13:55, celkově upraveno 2
|
|
Nahoru |
|
|
Matrix
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 03 črc 2009, 01:20 |
|
|
Major |
|
|
Máš naprostou pravdu, je to běžný herbicid, nic tajemnýho. Přímo s municí to nemá společnýho nic, ale soudruzi nejspíš věděli k čemu se jižním Vietnamu používá, že si s tím nelikvidujou plevel na zahrádce, ale slouží k tomu, aby se vietkong nemohl schovat. A nedělalo jim problém ho tam vyvážet, vždyť kšeft je kšeft a nakonec to přeci není munice...
|
|
Nahoru |
|
|
Greedy
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 12 črc 2009, 15:20 |
|
|
Master Sergeant |
Registrován: 09 črc 2008, 16:04 Příspěvky: 99 Bydliště: Jižní Čechy
|
Když to tady tak čtu.
U nás kousek bydlí týpek co když byl u armády, tak dělal bodyguarda presidentovi a vůbec v armádě dělal hodně zajímavejch věcí (Tohle mám potvrzený od mnoha lidí co ho znali ještě za mlada). Pak nějak omylem zabil svojí ženu, začal chlastat a dneska je z něj troska která neví co mluví. On mě občas zastaví a vypráví mi co dělal v armádě... Onehdá mi tvrdil že byl ve Vietnamu jako poradce přes řízený protitankový střely. Dost mě překvapil vědomostma o vietnamské válce (Ten týpek je jinak úplně mimo, stěží složí dohromady pár vět tak aby to dávalo větší smysl, nebo neodbočil z tématu) a prostě mluvil dost přesvěčivě, jako by tomu sám věřil. Osobně mu to nevěřim, spíš si myslim, že se mu to pomíchalo v hlavě, protože vim, že za komančů byl někde v africe (snad Chad???). Přesto měl o téhle válce tolik vědomostí, že bych řekl, že on znal někoho, kdo tam mohl být (dost možná nějakýho sověta). Rozhodně mi tehdy dal dost námětů k přemejšlení, než sem to celý zavrhl, jako výplod lakoholika v posledním stádiu.
Za ten rozhovor s nim řekl asi tolik, že od tud odjel do sovětského svazu a buďto tam za nima jezdili Severovietnamci, nebo oni jeli se sovětama do vietnamu.
Co vy na to?
_________________ SGT Stanley Greedy AATTV det A-204 B-20 MSF
|
|
Nahoru |
|
|
Matrix
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 20 srp 2009, 14:59 |
|
|
Major |
|
|
Tank Hill píše: EDIT: Nevyráběl se AO a další Rainbow Agents v USA a ne v RVN? Agent Orange a i ostatní "duhové herbicidy" se míchaly ve Vietnamu přímo na základnách. Možná ne od začátku, ale v pozdějším období ano.
|
|
Nahoru |
|
|
Walker
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 23 srp 2009, 09:42 |
|
|
Staff Sergeant |
Registrován: 19 lis 2008, 16:29 Příspěvky: 65 Bydliště: Velitelství Bong Song
|
ja kdysi jel vlakem s akce a ve vagonu v osobaku myslim bylo asi 6 vietnamcu porad na me cumely vrazednym pohledem rikam si sou mimo nebo co az venku sem si uvedomil ze sem mel na hlave helmu s mapisem Fuck of north Vietnam
|
|
Nahoru |
|
|
Fanys
|
Předmět příspěvku: Re: Československo a Vietnam Napsal: 23 srp 2009, 23:11 |
|
|
Chief Warrant Officer 4 |
|
|
posledně, když jsme se autem stavovali pro Dina, tak nás (v mondurech samozřejmě a Dina navíc se slamákem na palici) potkal vietnamec, kterej to zažil stoprocentně - tak 60 let... měl z nás docela prdel ale všechno v pohodě naopak v Táboře na vlakovém nádraží jsme potkali partičku mladejch kongů a ti na nás koukali vražednym pohledem
_________________ SGT. Francis J. Kotsmith B Co., 1/27th Inf "Wolfhounds" 25th Infantry Division "NEC ASPERA TERRENT"
|
|
Nahoru |
|
|