|
Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata
Autor |
Zpráva |
MATTHEW budweis
|
Předmět příspěvku: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 20 zář 2008, 10:06 |
|
|
Sergeant |
|
Registrován: 26 srp 2008, 12:43 Příspěvky: 47 Bydliště: CZECH BUDWEIS
|
SEZNAM VRTULNIKU Z VIETNAM WAR:
UH-1A HUEY UH-1B HUEY UH-1C HUEY UH-1D IROQUOIS UH-1E IROQUOIS UH-1F IROQUOIS UH-1H IROQUOIS UH-2A(B)SEASPRITE UH-34D SEAHORSE OH-6 CAYUSE OH-58A KIOWA OH-23 RAVEN OH-13SD SIOUX AH-1G COBRA AH-1J SEA COBRA CH-47 CHINOOK ACH-47 CHINOOK CH-21 SHAWNEE CH-21B WORKHORSE CH-3E HH-3 SIKORSKY (JOLLY GREEN GIANT) HH-53 SIKORSKY (SUPER JOLLY GREEN GIANT) HH-43B HUSKIE H-43 HUSKIE H-34 SIKORSKY H-19 CHICKSAW H-3 SEA KING CH-46 SEA KNIGHT CH-37C SIKORSKY CH-53 SEA STALLION CH-54 SKYCRANE SH-3 SEA KING TH-55 OSAGE S-58T TWIN-PAC
Nijak jsem to nerozdeloval,u tech vrtulniku je to vetsinou viceucelove...
|
|
Nahoru |
|
|
gravedigger
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 22 zář 2008, 23:16 |
|
|
Sergeant First Class |
|
Neni náhodou UH-1 IROQUOIS-Huey? Je to stejnej základ a já mam za to že výrobní název je IROQUOIS, ale v běžnej řeči se zaběhlo spíš huey. Jinak když je to UH tak je to universal helicopter,takže ano,víceúčelový vrtulník. A neukanuj te mě, možná jsi to myslel dobře,ale u HH-3 ,HH-53 a H-34 SIKORSKY neni SIKORSKY kódový označení ale konstruktérská a výrobní firma.
_________________ Mess with the best, die like the rest
|
|
Nahoru |
|
|
Arnie
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 23 zář 2008, 00:00 |
|
|
Colonel |
|
|
Dobrej seznam. Plánuješ k tomu dodat nějaké info? I když většinu najdeme tady na stránkách, najde se něco co tam chybí. Možná by nebylo špatné to doplnit Jinak jen doplním... H-19 CHICKSAW má být CHICKASAW Sikorského CH-37C byla nazývána MOJAVE Jinak určení vrtulníků určuje už prefix na začátku názvu. * AH - Attack Helicopter * CH - Cargo Helicopter * HH - Heavy Helicopter * MH - Special Operations Helicopter * OH - Observation Helicopter * RH - Minesweeping Helicopter * SH - Anti-submaarine Warfare Helicopter * TH - Training Helicopter * UH - Utility Helicopter
_________________ ... Don't mean nothin' ... ... take two salt pils and drive on ...
|
|
Nahoru |
|
|
Arnie
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 23 zář 2008, 00:19 |
|
|
Colonel |
|
|
gravedigger píše: Neni náhodou UH-1 IROQUOIS-Huey? Je to stejnej základ a já mam za to že výrobní název je IROQUOIS, ale v běžnej řeči se zaběhlo spíš huey. Jinak když je to UH tak je to universal helicopter,takže ano,víceúčelový vrtulník. A neukanuj te mě, možná jsi to myslel dobře,ale u HH-3 ,HH-53 a H-34 SIKORSKY neni SIKORSKY kódový označení ale konstruktérská a výrobní firma. UH-1 je IROQUOIS i Huey IROQUOIS je oficiální označení výrobce a Huey je armádní přezdívka. Je pravda, že je hezčí, když se dodržuje u seznamu jednotný koncept.
_________________ ... Don't mean nothin' ... ... take two salt pils and drive on ...
|
|
Nahoru |
|
|
Matrix
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 23 zář 2008, 09:23 |
|
|
Major |
|
|
Dokážu si ten seznam představit i takhle. U některých verzí si nejsem jistý, třeba přemýšlím, kde se tam vzal CH-53C USAF. Něco mi vrtá hlavou, že jsem na některé fotce s překvapením zahlédl i dvoumotorový UH-1N. H-19 jsem měl dřív jako francouzkou záležitost, ale viděl jsemi fotku z 60.let.
AH-1G, J COBRA (nevím jestli verze J létala už pod názvem SEA COBRA) UH-1A, B, C, D, E, F, H, M, N, P IROQUOIS UH-2A, B, C SEASPRITE UH-19B CHICKASAW UH-34D SEAHORSE HH-2C SEASPRITE CH-3C, E SEA KING HH-3A SEA KING; HH-3E JOLLY GREEN GIANT SH-3A, D, G SEA KING OH-6A CAYUSE OH-13S SIOUX CH-21C SHAWNEE OH-23G RAVEN CH-37B, C MOJAVE HH-43B HUSKIE; HH-43F PEDRO OH-58A KIOWA CH-46A, D SEA KNIGHT CH-47A, B, C CHINOOK; ACH-47A HH-53B, C SUPER JOLLY GREEN GIANT CH-53A, C, D SEA STALLION (myslím že i RHA-53) CH-54A TARHE
-------------------- TH-55 OSAGE S-58T TWIN-PAC
Tyhle dva asi ne.
|
|
Nahoru |
|
|
Martin Langer
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 23 zář 2008, 13:47 |
|
|
Master Sergeant |
Registrován: 07 dub 2008, 00:02 Příspěvky: 105 Bydliště: Khu Khel Na, provincie Op Ava
|
Matrix píše: TH-55 OSAGE S-58T TWIN-PAC
Tyhle dva asi ne. Twin-packy i Osage lítaly u Air America, ale záleží jak to vemeš, jestli ještě Laoský konflikt patří do souvislosti s "naší" válkou...
_________________ PFC Martin /JW/ Langer Co. O (Ranger) 75th Inf. 3rd Bde. 82nd Abn. (currently inactive)
|
|
Nahoru |
|
|
Tecko 1/9 Cav
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 23 zář 2008, 15:46 |
|
|
Warrant Officer |
Registrován: 13 bře 2008, 17:06 Příspěvky: 173 Bydliště: Camp Evans, I.CTZ
|
UH-1N se v Namu oběvil ke konci roku 1970.Měla je ve výzbroji 20th SOS,která byla první vrtulníkovou bitevní jednotkou USAF.Lítaly hodně jako gunshipy,byly vyzbrojeny dvojicí Minigunů XM-93 a raketnicema LAU-59/A.Podporovali průzkumný jednotky SF v Laosu.
|
|
Nahoru |
|
|
gravedigger
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 23 zář 2008, 22:42 |
|
|
Sergeant First Class |
|
Ulility helicopter? Já to teda znam jako Universal. Hádat se nebudu.
_________________ Mess with the best, die like the rest
|
|
Nahoru |
|
|
Airman.1472
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 24 zář 2008, 19:46 |
|
|
Private First Class |
|
|
Jen jsem to prolétl v rychlosti, ale doplnil bych, že Chinook létal ve Vietnamu ve verzích CH-47A, B a C. No a pak samozřejmě 5 kusů ACH-47A
_________________ Airman.1472
|
|
Nahoru |
|
|
MATTHEW budweis
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 06 říj 2008, 16:00 |
|
|
Sergeant |
|
Registrován: 26 srp 2008, 12:43 Příspěvky: 47 Bydliště: CZECH BUDWEIS
|
Arnie : Dobrej seznam. Plánuješ k tomu dodat nějaké info? I když většinu najdeme tady na stránkách, najde se něco co tam chybí. Možná by nebylo špatné to doplnit No zatím v plánu info nemám.Daval jsem zatím dohromady jen seznam.Ale měl jsem dobrou knížku z usa o UHčkách ve vietnamu,jenže jsem ji někde promr... Jinak samozřejmě infa výtaná.
|
|
Nahoru |
|
|
Kuncmen
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 29 říj 2008, 15:51 |
|
|
Staff Sergeant |
|
Registrován: 04 čer 2008, 07:54 Příspěvky: 63 Bydliště: Kounitz ab Tschechische Schwemme
|
Ad Arnie: UH-1 je IROQUOIS i Huey IROQUOIS je oficiální označení výrobce a Huey je armádní přezdívka. Je pravda, že je hezčí, když se dodržuje u seznamu jednotný koncept. Trochu uvedu na pravou míru: Iroquois není označení výrobce, ale armády, páč měli podivný zvyk dávat těmto strojům přezdívky dle indiánských kmenů. Oficiální název je Bell HU-1 (to není překlep, z tohoto původního označení právě dostal přezdívku HUEY) a vznikl z prototypu XH-40 již v polovině padesátých let. Do výzbroje byl zařazen jako Bell UH-1 (universal helicopter) s armádním kódovým označením Iroquois cca koncem roku 1958. Modelová řada je opravdu hooooodně pestrá a liší se délkou draku a použitými motory. KOncem šedesátých let byl osazen 2 motory (twin huey) a to ve verzi N, která se dá snadno poznat mj. podle krytů pod rotorem. Armáda používala všechny verze ABCDN, E bylo Mariňácké (osazeno jeřábem ve dveřích), F verze pro USAF (silnější motory, jiný rotor, jiná konstrukce draku aj.) Indiánské přezdívky pak s sebou vlečou i ostatní modely nejen od Bellu, ale i od Hughese např: OH 6 - Cayuse OH 58 - Kiowa Tak, snad jsem v tom teď nepomotal něco já
_________________ Co mne nazabije, to mne posílí jináč SP5 M60 gunner B Co., 1/27th Inf "Wolfhounds" 25th Infantry Division "Nec Aspera Terrent" a ex 1AVN Bde
|
|
Nahoru |
|
|
Kuncmen
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 29 říj 2008, 15:54 |
|
|
Staff Sergeant |
|
Registrován: 04 čer 2008, 07:54 Příspěvky: 63 Bydliště: Kounitz ab Tschechische Schwemme
|
Ad Shithook, doplním, že v Namu lze narazit i na verzi CH-47D: Verze specielně určená pro transport polního dělostřelectva. Uvezla 155mm houfnici M198, 30 beden munice a 11 vojáků. Byla vybavena velmi výkonnými motory a sofistikovaným systémem uchycení nákladu a tak byla schopna přepravovat velmi rychle (až 250km/h) těžké náklady až o váze 23 tun. Model vychází z typu C a kromě stabilizačního systému využíval i první typ GPS. Howgh
_________________ Co mne nazabije, to mne posílí jináč SP5 M60 gunner B Co., 1/27th Inf "Wolfhounds" 25th Infantry Division "Nec Aspera Terrent" a ex 1AVN Bde
|
|
Nahoru |
|
|
Arnie
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 29 říj 2008, 21:37 |
|
|
Colonel |
|
|
Pravda, teď na to koukám Kunce prostě v sobě starýho cavalrymana nezapře
|
|
Nahoru |
|
|
Kuncmen
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 30 říj 2008, 08:52 |
|
|
Staff Sergeant |
|
|
Oni v tom v USA dělají děsivej guláš. Zatímco u Bellu značí UH - Universal Helicopter, tak u Sikorskyho je to opravdu Utility Helicopter :doh: (to jsem zjistil včera večer úplně náhodou...) Ale chlapi, mám taky jeden dotaz a to ohledně Cobry. Padlo tady AH 1J, leč já mám zafixováno, že v Namu se vyskytovala pouze G, neboli Ground, jakožto náhrada za tlustý, těžký a pomalý Huey, verze J byla stavěna na zakázku pro Marínu a vyskytovala se až mnohem později kolem operace Desert Storm. Ví někdo víc? P.S. Jinak pokud tu bude zájem, můžeme rozepsat jednotlivé typy a modelové mutace.
|
|
Nahoru |
|
|
Arnie
|
Předmět příspěvku: Re: VRTULNIKY(vietnam war)-seznam Napsal: 30 říj 2008, 09:42 |
|
|
Colonel |
|
|
Já myslim že označení Universal helicopter se používalo na počátku (možná ještě s označením HU do 1962, kdy přišlo nové označování mixerů a z HU se stalo UH) ale to bych se musel podívat do nějaký chytrý knížky.
Jinak co se týče modelu J, tak Marina objednala květnu 1968 49 kusů a v listopadu 1969 proběhl první let. Druhá objednávka 30ti kousků byla dokončena v únoru 1975. Moc jich nebylo, ale pár určitě.
|
|
Nahoru |
|
|