|
Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata
Autor |
Zpráva |
mario-lrrp
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 08 dub 2010, 11:47 |
|
|
Lieutenant Colonel |
|
|
Muj osobni nazor je takovej, ze se jedna o armadni combaty z 50., protoze vsecky jumpbooty, co sem videl mely dirky ve svu na "captoe" osobne mam doma dvoje jumpbooty jedny Corcorany z 64 a druhy H&H z tusim 70...pak muzu spocitat dirky, az dorazim domu... Navic ta podrazka neni jumpbootova, ale combatbootova. O tom, ze prvni cerny combaty mely obsity spice sem uz slysel...s tim, ze na prvni pohled sou od jumpu poznat prave zminejema dirkama v captoe-seam. Takze Honzash ma podle me recht...
_________________ SGT. Rossi, Mario Co.E/51st Inf. - LRP 23rd "Americal" ID
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 08 dub 2010, 12:13 |
|
|
Colonel |
|
Moment, bratři, tak trochu se ztrácím - odpovídáme si napřeskáčku a začíná v tom bejt kapku zmatek. Takže: 1. Mfence předvedl fotky "combatů": "Cap-toe" (prošitá špička) ale bez dírkování, 11 šněrovacích děr, stará podrážka jako na WW2 "two-buckles"M43 a "Corcoranech". Výsledek - combaty z 50-60 (vím, že tyhle konkrétní jsou datovaný Apr.56., mluvím o typu obecně). 2. Já jsem přidal fotky svýho páru: "cap-toe" s dírkováním, jinak vlastně nemlich stejný. Výsledek - ? Podle Arnieho to samý: souhlas? Mario, tyhle podrážky jsou skutečně běžný pro WW2 Jumpboots : později - nevím.
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|
Arnie
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 08 dub 2010, 14:24 |
|
|
Colonel |
|
|
Mea cupla Honzash a Šušajn mají pravdu. Správně to jsou Russet combat boot, používané CELOU armádou, nikoli jen poskakujícíma jednotkama, kterak mě mé nedůvěryhodné meziválečné informace mistifikovaly, že se černý už nedělaly Dají se dobře poznat právě podle té podrážky, jak psal Mario a zadního šití, kdy jump boots mají pologumovou podrážku, oproti celogumové u combatů a pata je u jump boty šitá zvlášť, zatímco u combatů je v celku až nahoru. Dírky u šití špičky jump boots jsou také pomocné vodítko, ale prý ne vždy 100%. Co mě trochu mate, zkusím vyhrabat nějaký popis údajně USAF boty, která vypadala jako corcorány. Taky by mě zajímalo, co jsou tedy zač boty bez špičky, používané v 50tých letech? A už vůbec netuším, jestli se Russet combat boot používaly např i u maríny, nebo navy. Děkuji Suny za osvícení
_________________ ... Don't mean nothin' ... ... take two salt pils and drive on ...
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 08 dub 2010, 20:15 |
|
|
Colonel |
|
Tady, bratři, vidíte jak je užitečný občas do něčeho zašťourat. Já hlava dubová, jsem si dneska ráno vzpomněl, že mám nějaký podobný "jakože Corcs" ve skladu, našel a ejhle: datovaný 1953, hnědý a - no koukněte se na fotky. Ještě že je taková obskurní velikost, jinak by asi do dneška nevydržely. Přesně jak poznamenali Arnie a Zajda: Corcorany mají dírkovanou špičku (mimochodem, nevíte někdo proč?), zpevňující pruh od paty mezi 3 a 5 šněrovací dirku a dvojitou patu (shora dolu "štrupli" a patu zvlášť, navrch). A tenhle párek zase dokazuje že podobný combaty existovaly už min. v r.53.
Přílohy: |
53 boots 3.jpg [ 100.88 KiB | Zobrazeno 7558 krát ]
|
53 boots 1.jpg [ 100.53 KiB | Zobrazeno 7558 krát ]
|
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|
Tank Hill
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 08 dub 2010, 20:44 |
|
|
Chief Warrant Officer 4 |
|
Registrován: 14 pro 2008, 00:48 Příspěvky: 265 Bydliště: Radnice, D.C.
|
Bratr píše: Mám párek zřejmě postNamovejch combatů (vlnitej vzor podrážky, devět dírek, mezi 4. a 5. zdola vykrojení pro snazší "zlomení" boty v nártu a už bez švu přes špici), který jsou 10.5 inche. Tak nevim. BTW - jak je to vlastně s "tankers boots"? (Černý, "corcoranová" špička, místo šněrování dva řemeny: jeden přes nárt, druhej dvakrát kolem kotníku, vlnitej vzor podrážky, datum nevidět) Nam? Post? Bratr: S určením se přidávám k Zajícovi, combaty s vykrojením mezi šněrovacími dírkami a "cik-cak" vzorkem podrážky jsou pozdější provedení black leather combat boots s DMS podrážkou. Jejich datování, přesněji řečeno počátek výroby sice neznám, ale můžu říct, že byly naprosto typickou (a téměř jedinou) obuví US personálu na přelomu 70. a 80. let, vyráběly se cca do poloviny 80's, kdy je nahradily speedlace combat boots. V porovnání s nimi jsou festovnější, ze silnější a možná i kvalitnější kůže, ale podrážka se poměrně rychle "ojede" do placata. Nebo jsi myslel vlnitym vzorem podrážky něco jinýho? Tanker Boots mam na fotkách potvrzený už na konci 70. let, ale netroufam si tvrdit, jestli byly nebo nebyly i předtím. V posledním provedení (které se v Army používalo ještě nedávno, možná dokonce pořád používá) mají střih téměř identický s Corcorany, včetně prošití od paty přes kotník, zdvojenou i jednoduchou špičku a Vibram podrážku s mělkým, nevýrazným vzorkem, anebo trochu odlišnou podrážku bez značení. Existujou i goretexové tanker boots, vypadají jako staré Intermediate Cold-Wet Boots se šněrováním nahrazeným řemeny tak, jako u klasických Tanker Boots.
_________________ CPL Hill, M. S. A/1-15 INF, 3ID (re-en.); 96-01 "Jako okupace se to dá vydržet, ale jako bratrská pomoc to stojí za hovno."
|
|
Nahoru |
|
|
mfence
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 08 dub 2010, 21:25 |
|
|
Corporal |
|
No tak a tedka jsem i ja v risi divu tak tedy to jsou armadni combaty 50leta??? jumpbotky to tedy nejsou? se v tom nejak placam
|
|
Nahoru |
|
|
Tecko 1/9 Cav
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 08 dub 2010, 21:59 |
|
|
Warrant Officer |
Registrován: 13 bře 2008, 17:06 Příspěvky: 173 Bydliště: Camp Evans, I.CTZ
|
No mělo by se jednat o Russet combat boots, jak psal Arnie.Z počátku hnědé(Bratrovy), později černé(tvoje).
Byly zavedeny v prosinci 1948, jako náhrada M1943 combat boots.Níže přikládám fotku z knihy S.Stantona, Uniforms of Korean War.Fotka neni nic moc, ale ty boty tam jsou celkem dobře vidět.Na fotce je Chief of Staff LT.Col. Frank Culley a CG, Maj. Gen. Thomas Harrold, 1st Cav Div, Line Wyoming, September 1951
71be8e8140ecbf24f739052573a762de.jpg [ 67.79 KiB | Zobrazeno 7486 krát ]
|
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 08 dub 2010, 22:47 |
|
|
Colonel |
|
Mfence: jak to tak vypadá, když si dovolím shrnout, co tady proběhlo: Ty Tvoje černý botky jsou přímými následníky těch mejch hnědejch a vydržely skrz VN war až někam do konce 70 let, kdy byly nahrazeny combatama, jejichž zobrazení přikládám. Rozhodně nejde o "jumpboots" - ty už od dob WW2 vykazovaly znaky, o kterých tu byla řeč: 1. dírkovaný šev "cap toe" (špičky) - stejně: víte někdo, odkud se tahle finta vzala a k čemu je dobrá? 2. zpevňující textilní pruh od paty dopředu přes nárt uvnitř, zvenčí viditelný jako dva paralelní švy od paty k 3. resp.5. šněrovací dírce 3. "dvojitá pata" - napřed svislá "štruple" od paty až k hornímu okraji, navrch oblouková pata. Ani jeden z těchto identifikantů Tvoje ani moje boty nemají - takže: army combat boots! Stejně jako předchozí přispěvatelé, nemám tušení nakolik by to mohly být NAVY/USMC boty. TankHill: zase jednou jsi nezklamal, dík moc. Ano, myslel jsem to, o čem mluvíš - "vlnitý" vzor, koneckonců jsou tady zobrazený. Takže VN war ne,ne?
67 combats 3.jpg [ 100.57 KiB | Zobrazeno 7463 krát ]
|
67 combats 1.jpg [ 100.67 KiB | Zobrazeno 7464 krát ]
|
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|
Grandy
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 09 dub 2010, 00:53 |
|
|
Master Sergeant |
|
|
Bratr: Vlastnil jsem Combaty s cik cak podrážkou a vykrojením místo jedný dírky na šněrování, datovány 1974, takže existuje možnost že by se do Namu podívaly... Bez vykrojení se boty s cik-cak podrážkou, neboli "chevron sole" dělaly tuším od roku 1967.
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 09 dub 2010, 07:15 |
|
|
Colonel |
|
Grandy, dík za přispění k debatě - tahle informace mi chyběla Takže, sečteno, podtrženo - pokud jde o historii US armádní celokožené polní boty ve VN konfliktu vychází mi tohle: 1.Od začátku války je to Mfencův model 2.V r.67 se objevuje typ bez zesílené špičky (cap-toe) a s "cik-cak" podrážkou 3.Na úplném konci je u posledního typu přidáno vykrojení postranic mezi 4.a5.dírkou. Máte někdo námitku/upřesnění? S "tanker boots" - přikládám fotku. Dokážete někdo s určitostí říct, kdy se poprvé objevily? Mate mě, že mají ještě starou "rybinovou" podrážku a "cap-toe", tak by to snad mělo být dřív než koncem ´60.let.
Tankers boots 1.jpg [ 100.77 KiB | Zobrazeno 7416 krát ]
|
Tankers boots 4.jpg [ 99.88 KiB | Zobrazeno 7415 krát ]
|
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|
mfence
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 09 dub 2010, 09:56 |
|
|
Corporal |
|
Tak koukam ze se tu rozjela kvalitni debata to jsem rad
|
|
Nahoru |
|
|
Honzash
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 09 dub 2010, 10:12 |
|
|
Master Sergeant |
|
|
no ja bych to videl takhle, jestli se bavime o vietnamu ne o roku zavedeni bot, prvni model druhy model bez spicky a pak uz jen jungle boots prvni model az panamy, tot muj soukromej nazor, nerikam ze se tam nedostali
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 09 dub 2010, 10:48 |
|
|
Colonel |
|
No ona taky řeč byla o "armádních celokoženejch polních botách", schválně jsem to tak uved. Samosebou, že nejširšího použití se dočkaly "jungle", ale to víme všichni. Nebránil bych se vůbec tomu, že VN war viděly i všechny typy celokoženejch combatů, které v té době byly ve službě - myslím, že zejména u nebojových útvarů. Já se jenom snažil zpřehlednit, které typy combatů se mohly ve VN war vyskytnout. Ještě poznámka: P.Katcher uvádí, že černé "Army combat boots" nahradily u USMC jejich původní, hnědé, během r.1962 v rámci McNamarovo doktríny o sjednocení uniforem a výstroje.
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|
Honzash
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 09 dub 2010, 11:16 |
|
|
Master Sergeant |
|
|
ano mas pravdu,vyskytli sem tam vsechny druhy kozenych bot jestli to myslis takhle , nevim proc se ptas kdyz si odpovis sam, to vzdavam
|
|
Nahoru |
|
|
Bratr
|
Předmět příspěvku: Re: Co je tohle presne zac??? (BOOTS) Napsal: 09 dub 2010, 11:26 |
|
|
Colonel |
|
To je fakt prima, tak já se snažím sestavit přehled, který boty se mohly ve VN vyskytnout, ptám se (docela slušně) na názory a připomínky.... a jediný, čeho se dočkám, je dršková. Honzashi, srdečnej dík, udělals mi radost.
_________________ F.U.
|
|
Nahoru |
|
|